Hlavní obsah

Zvažujeme stažení obvinění proti Assangeovi, řekl Biden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden ve středu uvedl, že zvažuje australskou žádost, aby stáhl obvinění proti zakladateli WikiLeaks Julianu Assangeovi. Ten je ve Spojených státech již dekádu stíhán kvůli publikaci tajných dokumentů. Britský soud už přitom souhlasil s jeho vydáním, pokud USA zaručí, že nedostane trest smrti.

Foto: Reuters

Demonstrace na podporu Juliana Assange

Článek

Australan Assange v současnosti bojuje proti vydání z britského vězení. Na své straně má dle deníku The Guardian i svou rodnou zemi, jež vyzvala USA ke stažení obvinění a ukončení snah o jeho vydání. Když se na tuto žádost ve středu reportéři zeptali prezidenta Bidena, odpověděl stroze: „Zvažujeme to.“

I to je však velký pokrok pro Assange, který čelí sedmnácti obviněním ze špionáže a jednomu obvinění ze zneužití počítače spojenému s vydáním tajných dokumentů před téměř 15 lety. Američtí prokurátoři tvrdí, že nyní dvaapadesátiletý Assange nabádal analytičku americké armádní rozvědky Chelsea Manningovou a pomohl jí ukrást diplomatické kabelogramy a vojenské složky následně zveřejněné na WikiLeaks, čímž ohrozil mnoho životů.

Austrálie argumentuje, že je vidět rozdíl v tom, jak USA zacházejí s Assangem a jak zacházely s Manningovou. Té prezident Barack Obama snížil trest z 35 let odnětí svobody na sedm a v roce 2017 již byla propuštěna.

Biden vyhlásil Den transgender osob. Zradil Velikonoce, soptí republikáni

Amerika

Assangeovi podporovatelé zase tvrdí, že jde o novináře chráněného prvním dodatkem ústavy, který odhalil provinění americké armády v Iráku a Afghánistánu, čímž prokázal službu veřejnosti. To říká i Assangeova manželka Stella, podle níž je zakladatel WikiLeaks „perzekuován, protože odhalil skutečnou cenu války v lidských životech“. Upozorňuje také na Assangeovo zhoršující se zdraví a říká, že se obává, že zemře za mřížemi.

Bidenovo prohlášení, že zvažuje stáhnutí obvinění proti Assangeovi, přichází ve chvíli, kdy už se jeho vydání zdálo téměř jistým. Britský soud s ním souhlasil pod podmínkou, že od USA dostane záruky, že obviněný po vydání nedostane trest smrti.

Assange bojuje u britského soudu o poslední šanci, jak zvrátit vydání do USA

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám