Hlavní obsah

Tchaj-wan popřel spekulace o sestřelu čínské stíhačky

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej
Aktualizováno

Sociální sítě na Tchaj-wanu zaplavily v pátek zprávy, že tchajwanská protivzdušná obrana sestřelila Suchoj Su-35 čínského letectva. Na Twitteru se objevil i záběr sloupce dýmu a vraku. Tchaj-wan spekulace o střelu čínské stíhačky popřel a odsoudil šíření podobných zpráv.

Foto: Profimedia.cz

Suchoj Su-35 na aerosalonu v Číně.

Článek

Tchajwanské vzdušné síly zprávu rozhodně popřely: „Velitelství letectva jednoznačně odmítá tuto falešnou informaci, která je naprosto nepravdivá. Velitelství letectva zdůrazňuje, že tvrdě odsuzuje zlovolné činy záměrného vytváření falz a šíření nepravdivých informací na internetu s cílem zmást čtenáře.“

V tiskové zprávě dodalo, že vzdušné síly poskytují přesné informace s cílem předcházet šíření fám, aby nepropukly nepokoje. Soustřeďují se na zajištění bezpečnosti vzdušného prostoru země a monitorují situaci na moři i ve vzduchu v oblasti Tchajwanského průlivu. Čínská letadla se pravidelně pohybují na okraji tchajwanského vzdušného prostoru a občas jej i naruší.

 Fáma o sestřelu

Stroj se měl podle zpráv na sociálních sítích zřítit v čínské pobřežní autonomní oblasti Kuang-si ležící na jihu Číny, která sousedí s Vietnamem. Na zem měl dopadnout při návratu poté, co po přeletu Jihočínského moře a Tchajwanského průlivu měl vniknout do tchajwanského vzdušného prostoru, uvedl s odvoláním na sociální sítě server The Jewish Press.

Pilot stroje měl být vážně zraněn.

Zpráva od počátku působila podivně. Pravost záběrů nešlo ověřit a nebylo jasné, proč by pilot zasaženého letadla letěl ještě tisíc kilometrů, když by mohl zkusit přistát na letištích vzdálených třeba jen tři sta kilometrů od Tchaj-wanu. Nelze ale vyloučit havárii nějakého letadla v oblasti Kuang-si.

Čína si v roce 2015 objednala 24 stíhacích letadel Suchoj Su-35. O rok později dostala první čtyři. Ve službě jsou od roku 2018.

Reklama

Výběr článků

Načítám