Hlavní obsah

Letecké záběry Tongy poničené explozí sopky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vnější ostrovy na souostroví Tonga utrpěly ohromné škody při explozi podmořského vulkánu Hunga Tonga - Hunga Ha´apai. Vlny tsunami, které zasáhly nejbližší ostrovy, měřily podle tonžského námořnictva pět až deset metrů, informovala kancelář OSN pro spolupráci a humanitární záležitosti (OHCA). Letecké záběry ukazují, jak se soustroví změnilo. Povrch pokryl popel, mnohé vesnice jsou zničené.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry souostroví Tonga před a po výbuchu sopkyVideo: MAXAR TECHNOLOGIES, AP

 
Článek

Ze souostroví Ha´apai, v němž leží sopka i ostrov Mango, byl po explozi vyslán nouzový signál. Zatím není jasné, na kolik stoupl počet obětí z aktuálních dvou.

„Lidé propadli panice, utíkali a zranili se. Může tu být více mrtvých a my se jen modlíme, aby tomu tak nebylo,“ řekl agentuře Reuters tajemník tonžského vyslanectví v Austrálii Curtis Tu´ihalangingie. Dodal, že záběry pořízené při novozélandských průzkumných letech ukazují „alarmující“ scény zničených vesnic na ostrově Mango a chybějící stavení na sousedním ostrově Atata.

Foto: ČTK/AP

Zničená Niutoua na ostrově Tongatapu

„Je velmi znepokojivé vidět vlnu, které se možná převalila přes Atatu z jedné strany na druhou,“ uvedl Tu´ihalangingie. Letecké záběry z Mangy ukazují nouzové přístřešky zakryté celtovinou.

Tonga se po erupci podmořského vulkánu změnila v měsíční krajinu

Svět

Tonžská policie sdělila novozélandské vysoké komisi, že jsou potvrzeny dvě oběti, jenže spojení s řadou ostrůvků se ještě nepodařilo obnovit, takže jejich skutečný počet není znám. Přerušen je na dvou místech podmořský kabel, opravit ho bude možné, až se sopka uklidní. Mobilní operátor Digitel zařídil signál přes satelit, ale jen na hlavním ostrově.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Satelitní záběr přístavu v hlavním městě Tongy Nuku'alofa

Australský ministr pro Pacifik Zed Seselja sdělil, že tonžští představitelé doufají, že se podařilo evakuovat lidi z nízko položených izolovaných ostrůvků Ha´apai, jejichž součástí je i sopka, a dalších vnějších ostrovů, kde byla situace „velmi tvrdá a mnoho domů tam bylo zničeno tsunami“.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Satelitní snímek vesnice Kanokupolu na hlavním ostrově Tongy Tongatapu

Pomoc Tonze komplikuje fakt, že stále není v provozu mezinárodní letiště Fua´amotu. To sice nepoškodila samotná erupce ani vlny tsunami, ale je zasypáno silnou vrstvou sopečného popela. Vyčistit ranvej potrvá několik dní, protože se vše musí dělat ručně.

Děsivé záběry výbuchu na Tonze: Sopečný kouř stoupal až 20 kilometrů vysoko

Zahraniční

Nový Zéland vyslal na ostrůvky dvě lodě HMNZS Wellington a HMNZS Aotearoa. Na jejich palubě jsou záchranné týmy s vrtulníkem a zásoby vody, protože popel kontaminoval vodní zdroje na Tonze. Čisticí stanice na vodu by mohl dopravit transportní letoun C-130 Hercules.

Foto: CPL Vanessa Parker, ČTK/AP

Škody na Tonze po erupci vulkánu zachycené z novozélandského průzkumného letadla.

Reklama

Výběr článků

Načítám