Hlavní obsah

Zmizelý boeing v oceánu nenašli, získali však cenná data

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberrra

Zmizelý boeing malajsijských aerolinií sice pátrači v odlehlých částech Indického oceánu ani po třech letech nenašli, zato mají po průzkumu zhruba 120 tisíc kilometrů čtverečních oceánského dna množství podrobných dat, která ocení vědci či rybáři.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pátrání po zmizelém boeingu přineslo podrobná data o oceánském dnuVideo: Reuters

 
Článek

„Odhaduje se, že technologiemi použitými při hledání letadla bylo prozkoumáno jen 10 až 15 procent ze světových oceánů, což činí z této odlehlé části Indického oceánu  jednu z nejdůkladněji zmapovaných oceánských oblastí na planetě,“ řekl agentuře Reuters australský geofyzik Stuart Minchin.

Vzácně podrobná data a třírozměrné modely získané průzkumem tisíce čtverečních kilometrů dna oceánu západně od břehů, kde se pod hladinou táhnou vysoké horské hřbety a údolí a čnějí podmořské sopky, mohou pomoci nejen geologům, oceánografům i rybářům.

Foto: Pool, Reuters

Stín letounu novozélandské armády, který pátrá po troskách

Vědci by se díky nim mohli víc dozvědět o rozpadu starodávného superkontinentu Gondwana a následných posuvech jižních světadílů a upřesnit modely následků případné vlny tsunami v širším regionu. Rybáři by zase mohli mít informace o místech, kde se koncentrují hejna ryb, uvedla agentura Reuters.

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines s 239 lidmi na palubě zmizelo v březnu 2014 při letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Experti se domnívají, že se letadlo stočilo na jihu a dopadlo do oceánu. Pátrání po vraku skončilo bezúspěšně letos v lednu.

Související téma:

Foto: Boeing

Boeing 777

Reklama

Související články

Zmizelý malajsijský boeing mohl doplachtit dál

Malajsijský Boeing 777 s 239 lidmi na palubě, který před dvěma lety zmizel při přeletu z Malajsie do Číny, mohl dopadnout do odlehlejších vod Indického oceánu....

Výběr článků

Načítám