Hlavní obsah

Zmizelý malajsijský boeing mohl doplachtit dál

Malajsijský Boeing 777 s 239 lidmi na palubě, který před dvěma lety zmizel při přeletu z Malajsie do Číny, mohl dopadnout do odlehlejších vod Indického oceánu. Nizozemská společnost Fugro, která vede pátrání po vraku, přiznala, že se dosavadní hledání možná soustředilo na špatné místo. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Boeing 777-200 společnosti Malaysia Airlines. Ilustrační foto

Článek

„Pokud není tam, tak je někde jinde,“ citovala agentura ředitele společnosti Paula Kennedyho, který tak nevyloučil, že letadlo v závěrečné fázi letu někdo ručně pilotoval.

„Pokud bylo ručně řízené, tak mohlo dlouho plachtit a doplachtit dál, než kam sahá oblast našeho pátrání,“ dodal Kennedy.

Pátrači se soustředí na průzkum více než 120 000 čtverečních kilometrů mořského dna v jižní části Indického oceánu západně od Austrálie. Zatím nenašli nic. Průzkum má trvat ještě tři měsíce, ale není vyloučené, že bude předčasně ukončen.

Boeing se ztratil v březnu 2014 cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu. Ukázalo se, že se stroj vychýlil z kurzu a stočil se na jih. Není jasné proč, dostupné informace ukazují, že došlo k manuálnímu přepínání a odpojování režimu v pilotní kabině.

Související téma

Foto: Stringer, Reuters

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines nad Polskem, archivní snímek

Menší části stroje se v posledních měsících našly na ostrovech Réunion či Madagaskar. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám