Hlavní obsah

Zemřel nejmladší syn egyptského exprezidenta Mursího, údajně na infarkt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřiadvacetiletý syn někdejšího egyptského prezidenta Muhammada Mursího Abdalláh zemřel ve středu večer po srdeční příhodě v jedné z káhirských nemocnic. S odkazem na nemocniční zdroje o tom ve čtvrtek informoval zpravodajský web Al-Džazíra a později potvrdil právník rodiny.

Foto: Profimedia.cz

Abdalláh Mursí na fotografii z roku 2017

Článek

Exprezidentův syn dostal infarkt za volantem svého vozu v Káhiře. „Jednomu z přátel, který s ním byl v autě, se podařilo zastavit a odvézt ho do nemocnice,“ uvedl právník.

O smrti Mursího nejmladšího syna informovalo několik místních médií, podle kterých nepanuje žádné podezření, že by jeho smrt nebyla přirozená. V minulosti se prý o své zdraví několikrát obával a byl zarmoucen nedávnou smrtí svého otce.

Abdalláh byl podle Al-Džazíry z Mursího pěti dětí nejhlasitějším kritikem egyptské vlády. Nejvíce také podporoval otce při jeho soudním procesu, který považoval za vykonstruovaný. Sám byl v posledních letech několikrát souzen a vězněn, například za užívání drog či šíření falešných zpráv. Abdalláh všechna obvinění odmítal.

Po otcově smrti označil několik vysokých činitelů, včetně současného a bývalého ministra vnitra, za spolupachatele při „vraždě mučedníka, prezidenta Mursího“.

Otec zemřel u soudu

Exprezident Mursí zkolaboval 17. června v soudní síni, kde se hájil proti obvinění ze špionáže a spiknutí. Zemřel dříve, než stihl být převezen do nemocnice.

Mursí byl zvolen egyptským prezidentem v roce 2012 v prvních demokratických volbách od pádu autoritářského režimu prezidenta Husního Mubaraka. Od roku 2013, kdy ho po masivních protestech svrhla armáda, byl ve vězení.

Nynější prezident Abdal Fattáh Sísí, který byl v době převratu ministrem obrany, od roku 2013 nelítostně zasahuje proti opozici, zejména proti Muslimskému bratrstvu. Egyptská justice po Mursího svržení prohlásila Muslimské bratrstvo za teroristickou organizaci a zakázala jeho činnost. V Egyptě jsou za mřížemi tisíce jeho členů.

Další z Mursího synů, Usáma, byl odsouzen v roce 2016 za podněcování nenávisti. Od té doby je ve vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám