Hlavní obsah

Zemřel hrdina velkého útěku z tábora Stalag Luft III

Perth

Ve věku 101 let zemřel v Austrálii účastník slavného velkého útěku z nacistického tábora Stalag Luft III a bývalý letec britského Královského letectva Paul Royle. Byl jedním ze 76 zajatců, jimž se podařilo uprchnout. Většina z nich nakonec nepřežila.

Foto: ČTK/AP

Paul Royle na fotografii z 2. světové války

Článek

Royle zemřel v neděli v nemocnici v Perthu po operaci kyčle, kterou si zlomil při pádu, uvedla australská média. Jak upozornil server Daily Mail Australia, naživu už zůstal jen jediný pamětník slavného útěku, Dick Churchill, který žije v anglickém hrabství Devon.

Royle byl jedním ze 76 letců, jimž se v březnu 1944 podařil útěk zvěčněný ve filmu Velký útěk se Stevenem McQueenem v hlavní roli. Royle ale tento film neměl rád. Televizi ABC k tomu před rokem řekl, že „uprchlíci tehdy neměli žádné motorky” a také mezi nimi „nebyli žádní Američané”.

Zbavoval se vykopané hlíny

Zajatci z tábora Stalag Luft III na jihozápadě Polska unikli tunelem dlouhým přes sto metrů. Royle byl jedním z těch, kdo po táboře roznášeli vykopanou zeminu tak, aby si tohoto dozorci nevšimli. „Musel jste být velice opatrný, protože ta zemina měla většinou jinou barvu než půda na povrchu,” vylíčil.

Zajatci původně kopali tři tunely, ale po odhalení jedné ze šachet se rozhodli soustředit jen na tunel, který pojmenovali Harry.

Foto: Profimedia.cz

Němci tábor Stalag Luft III vybudovali pouze pro zajaté letce.

Royle loni novinářům pověděl, že si noc z 24. a 25. března 1944 dobře pamatuje. „Bylo to velmi příjemné. Jediné, co jsme viděli, byly obrovské kupy sněhu a borovicové stromy. Všude byl sníh a byla zima,“ poznamenal.

Royle putoval po útěku společně s dalším uprchlíkem celou noc lesem, pak je ale Němci zase chytili. Pouze třem mužům se útěk vydařil. Ze 73 dopadených jich nacisté 50 popravili a těla spálili.

Tábor Stalag Luft III zřídili Němci u polského města Zagań v Polsku pouze pro příslušníky spojeneckých letectev na jaře 1942. V jednu chvíli v něm zadržovali přes 10 000 válečných zajatců.

Reklama

Výběr článků

Načítám