Hlavní obsah

Ze Severní Koreje unikly vzácné záběry mladíků odsouzených ke 12 rokům nucených prací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severní Korea veřejně před stovkami studentů odsoudila dva mladíky ke 12 letům nucených prací za sledování jihokorejských seriálů. Informuje o tom britská zpravodajská televize BBC, jejíž korejská redakce získala přístup ke vzácným záběrům přímo z veřejného slyšení na stadionu.

Severokorejští teenageři dostali 12 let těžkých prací za sledování jihokorejských filmůVideo: Reuters

 
Článek

Záběry ukazují dva šestnáctileté chlapce, kteří jsou spoutaní před stovkami až na výjimky stejně oblečených studentů na venkovním stadionu. Jeden z uniformovaných policistů je následně pokárá za to, že se „hluboce nezamysleli nad svými chybami“, píše web stanice BBC.

Video dále obsahuje vypravěče, který opakuje severokorejskou státní propagandu. „Kultura prohnilého loutkového režimu se rozšířila i mezi teenagery,“ říká hlas ve zjevné narážce na Jižní Koreu. „Je jim teprve 16 let a už si stihli zničit vlastní budoucnost,“ dodává.

Oba chlapci se měli dívat na jihokorejské seriály, které jsou stejně jako veškerá další jihokorejská zábava v Severní Koreji zakázané. I přesto jsou ale někteří lidé ochotni riskovat přísné tresty, aby se k tomuto druhu zábavy dostaly. Jihokorejské televizní seriály, známé též jako K-dramata, jsou populární po celém světě.

Vůdce KLDR žádal ženy, aby víc rodily. Při projevu se rozbrečel

Svět

Nahrávky, jako je tato, jsou vzácné, protože Severní Korea zakazuje, aby fotografie, videa a další důkazy o životě v zemi unikly do okolního světa.

Přísnější tresty

Tato zpráva navíc potvrzuje, že úřady proti takovým incidentům postupují tvrději než dříve. V roce 2020 totiž Pchjongjang přijal zákon, podle kterého se sledování nebo šíření jihokorejské zábavy trestá i smrtí. Dříve by tedy podle BBC pravděpodobně nedostali 12 let nucených prací, nýbrž kratší trest v pracovních táborech pro mladistvé.

Tento klip se podle informací televize měl distribuovat po celé Severní Koreji s cílem ideologické výchovy a varování občanů, aby nesledovali „dekadentní seriály“.

Jeden z přeběhlíků již dříve řekl BBC, že byl nucen na vlastní oči sledovat dvaadvacetiletého muže, kterého zastřelili. Uvedl, že muž byl obviněn z poslechu jihokorejské hudby a že se svým kamarádem sdílel filmy z Jižní Koreje.

„Když vás chytí při sledování amerického dramatu, můžete vyváznout pomocí úplatku, ale když se díváte na korejské drama, zastřelí vás,“ řekl ve čtvrtek severokorejský přeběhlík korejské BBC.

„Pro Severokorejce jsou korejská dramata ‚drogou‘, která jim pomáhá zapomenout na těžkou realitu,“ dodal přeběhlík.

„V Severní Koreji se učíme, že Jižní Korea žije mnohem hůř než my, ale když se díváte na jihokorejská dramata, je to úplně jiný svět. Zdá se, že severokorejské úřady se před tím mají na pozoru,“ řekla další severokorejská přeběhlice.

Kdo nahradí Kima? Jeho dcera, domnívá se Soul

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám