Hlavní obsah

Vůdce KLDR žádal ženy, aby víc rodily. Při projevu se rozbrečel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severokorejský diktátor Kim Čong-un se rozbrečel v projevu k ženám, které prosil, aby mu pomohly zastavit pokles porodnosti v zemi. Informuje o tom britský deník The Independent, který s odkazem na Populační fond OSN uvedl, že se průměrný počet narozených dětí jedné ženě v Severní Koreji zastavil na čísle 1,8.

Kim si utírá slzy.Video: AP

 
Článek

„Milé matky,“ začal severokorejský diktátor svůj srdceryvný projev, který přednesl na v pořadí již pátém Národním kongresu matek v severokorejském Pchjongjangu.

„Zabránění poklesu porodnosti a dobrá péče o děti jsou našimi domácími úkoly, které musíme zvládnout při práci s matkami,“ pokračoval ve své řeči, která nakonec jeho i některé přítomné ženy rozbrečela.

„Mezi tyto úkoly patří vychovávat své děti tak, aby vytrvale pokračovaly v naší revoluci, čímž odstraní v poslední době se rozmáhající nesocialistické praktiky, aby podporovaly rodinnou harmonii a společenskou jednotu a aby nastolily zdravý způsob kulturního a mravního života,“ uvedl dále Kim Čong-un, na jehož projev odkazuje The Independent.

Tchajwanský kandidát na prezidenta chce za těhotenství rozdávat psy a kočky

Koktejl

Zachovejme komunistické ctnosti

Severokorejský vůdce se dále nechal slyšet, že pokud ženy vychovají své děti tímto způsobem, zajistí, že ve společnosti převládnou „komunistické ctnosti a rysy vzájemné pomoci“ a že dojde k zastavení klesající porodnosti., která je v Severní Koreji 1,8 dětí na jednu ženu.

Míra porodnosti ovšem v Severní Koreji zůstává stále vyšší než v sousedních zemích, které se také potýkají s trendem snižování porodnosti. Například v Jižní Koreji klesla na rekordní minimum 0,78, zatímco v Japonsku na 1,26.

Pchjongjang v 70.-80. letech 20. století zavedl programy kontroly porodnosti, aby zpomalila poválečný růst populace. Porodnost v zemi zaznamenala výrazný pokles po hladomoru v polovině 90. let, který podle odhadů zabil statisíce lidí, uvedl v srpnu ve své zprávě výzkumný ústav Hyundai se sídlem v Soulu.

„Vzhledem k tomu, že Severní Korea postrádá zdroje a technologický pokrok, mohla by mít potíže s oživením a rozvojem svého zpracovatelského průmyslu, pokud nebude zajištěn dostatek pracovních sil,“ uvádí se ve zprávě institutu.

Putin požaduje po ženách, aby rodily ideálně osm dětí

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám