Hlavní obsah

Záchrana horníků v Mexiku: Do zatopeného dolu chtějí poslat vodní dron

Mexiko

Mexiko se pokusí poslat vodní dron do uhelného dolu, kde je od minulého týdne uvězněno deset horníků. Záběry z dronu by mohly úřadům pomoci rozhodnout, jestli je možné do zaplaveného dolu poslat potápěče, aniž by se vystavili riziku, informovala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři se pokoušejí dostat ven horníky z dolu v MexikuVideo: Reuters

 
Článek

Neštěstí se stalo v mexickém státě Coahuila ve středu ve 13:35 místního času (20:35 SELČ), když se propadla stěna šachty a důl byl zaplaven. Uvnitř bylo v té době 15 horníků, pěti z nich se podařilo dostat na povrch. Se zbylou desítkou se od té doby nepodařilo navázat kontakt, ale jejich příbuzní stále doufají, že se jim pod zemí podařilo najít vzduchovou kapsu a přežít.

V zatopeném dole uvázlo v Mexiku nejméně jedenáct horníků

Amerika

Vodu z dolu odčerpává 25 čerpadel a její hladina už klesla z hloubky 34 metrů na 17–26 metrů.

Foto: Reuters

Záchrana horníků z mexického dolu

K nejhoršímu důlnímu neštěstí v Mexiku došlo 19. února 2006 také ve státě Coahuila. Výbuch plynu tehdy otřásl dolem Pasta de Conchos v době, kdy bylo uvnitř 73 horníků. Osm se podařilo zachránit s různě těžkými zraněními včetně vážných popálenin. Ostatní zahynuli a vyprostit se podařilo jen dvě mrtvá těla.

Vláda mexického prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora před dvěma lety slíbila vyzvednout zbývajících 63 těl. To je ale technicky velmi náročný úkol, s nímž se ještě ani nezačalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám