Hlavní obsah

Obrovské štěstí: Záběry ukazují evakuaci hořícího japonského letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovské štěstí měli pasažéři a členové posádky hořícího letadla Airbus A-350 společnosti Japan Airlines, které se vznítilo v úterý v 17.47 místního času (9.47 SEČ) na tokijském letišti Haneda. Všech 379 lidí na palubě se podařilo zachránit. Podle zveřejněných záběrů z evakuace lidé unikli na skluzavce skrz přední pravý výstup letadla.

Cestující prchají na tokijském letišti z hořícího letadla japonských aerolinek.Video: AP

 
Článek

Snímky ukazují ranvej tokijského letiště, kde se mimo hořící letadlo nacházejí také záchranné složky včetně hasičů, kteří se požár snaží dostat pod kontrolu.

Po několika vteřinách kamera zabere přední pravý východ z letadla, z něhož je spuštěna evakuační skluzavka. Na tu postupně naskakují pasažéři letu 516, které odstartovalo z letiště na ostrově Hokkaido, aby z letadla unikli.

„Cítila jsem ránu, jako by se letadlo s něčím srazilo, když dosedalo na zem. A pak jsem z okénka viděla plno jisker, kabina se zaplnila kouřem,“ uvedla jedna z cestujících pro japonský server Mainiči šimbun.

Živě: Na letišti v Tokiu hoří dopravní letounVideo: AP

Americký velvyslanec v Japonsku Rahm Emmanuel ocenil „profesionalitu letušek, posádky a záchranářů, kteří úspěšně evakuovali a zachránili životy všech 367 cestujících letu JAL“.

Podle japonského listu The Japan Today letadlo vzplálo ihned po přistání, při kterém mělo dojít ke kolizi s letadlem japonské pobřežní stráže. Na palubě tohoto letadla bylo celkem šest lidí. Jednomu se podařilo uniknout, pět členů pobřežní stráže zemřelo. Stroj pobřežní stráže měl dopravit zásoby na pomoc oblasti postižené pondělním zemětřesením.

Kamera zachytila dramatické přistání letounu japonských aerolinek.Video: AP

Na ranveji v Japonsku hořelo letadlo

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám