Hlavní obsah

Za únosem stovek dětí v Nigérii stojí Boko Haram

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K pátečnímu únosu nejméně 333 dětí z internátní školy na severozápadě Nigérie se přihlásila islamistická teroristická skupina Boko Haram. Její vůdce Abubakar Shekau ráno zveřejnil zvukovou nahrávku, ve které to tvrdí. Město, kde se útok stal, je stovky kilometrů vzdálené od míst, kde obvykle Boko Haram operuje, píše agentura AFP.

Foto: Reuters

K akci se přihlásila skupina Boko Haram

Článek

Po útoku ozbrojených mužů na internátní státní střední školu se pohřešuje nejméně 333 studentů, pátrá po nich policie, armáda i letectvo. Více než stovka útočníků se samopaly v pátek pozdě večer místního času přepadla školu ve městě Kankara ve státě Katsina. Prezident Muhammadu Buhari útok odsoudil a nařídil posílení bezpečnostních opatření ve všech školách. Ve státě Katsina se školy prozatím uzavřely.

Únos byl původně připisován ozbrojeným skupinám přezdívaným bandité, kteří studenty v této oblasti unášejí pro výkupné poměrně často. Přihlášení k útoku ze strany Boko Haram je významným zvratem, skupina tímto útokem výrazně rozšířila své pole působnosti.

V Nigérii zmizely po útoku na školu stovky dětí

Svět

Bezpečnost na severu Nigérie se zhoršuje od roku 2015, kdy do funkce nastoupil současný prezident Buhari, který si boj s Boko Haram stanovil jako hlavní cíl svého působení. Katsina, kde se útok stal, je domovským státem nigerijského prezidenta, Buhari je zde nyní na týdenní soukromé návštěvě.

Skupina Boko Haram stála za únosem 276 dívek v Chiboku v roce 2014. Ozbrojenci patřící k téže skupině zabili o tomto víkendu na jihovýchodě sousedního Nigeru při útoku na tržnici nejméně 28 lidí.

V Rusku osvobodili uneseného sedmiletého chlapce z rukou pedofila

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám