Hlavní obsah

Za kauzou akustických útoků v Havaně mohli být cvrčci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhadné zvuky v domech amerických diplomatů v Havaně, které v roce 2017 Washington označil za akustické útoky na občany USA, způsobili cvrčci. Původně se přitom spekulovalo, zda je nemá na svědomí odposlouchávací zařízení či nějaký mikrovlnný přístroj vyvíjený během studené války. Že zvuky vydávali cvrčci tvrdí v nejnovější studii dva vědci z univerzit v Kalifornii a britském Lincolnu, kteří analyzovali nahrávku pořízenou diplomaty na Kubě.

Foto: Profimedia.cz

Americká ambasáda v Havaně

Článek

„Hodně se diskutuje o tom, jaké zdravotní poškození tito lidé utrpěli, a zda vůbec bylo způsobeno stejnou příčinou. Já mohu jen říci, že na nahrávce zveřejněné agenturou AP je zvuk cvrčka,“ řekl minulý týden podle deníku The Guardian jeden z autorů studie Alexander Stubbs z Kalifornské univerzity v Berkeley.

Druhý z vědců, Fernando Montealegre Zapata z univerzity v anglickém městě Lincoln, dodal, že takové zvuky slyšel od místního druhu cvrčka, když vyrůstal v Jižní Americe.

Stubbs připustil, že diplomati mohli trpět zdravotními problémy kvůli jiným příčinám, vyloučil ale, že to, co slyšel na nahrávce, byl zvukový útok. Podle něj podobné zvuky vydávají samečkové cvrčků, když se snaží přilákat samičku.

Diplomaty z Havany stáhli

Kauza údajných akustických útoků se v médiích objevila v roce 2017, kdy vyšlo najevo, že už od konce roku 2016 si někteří američtí a kanadští diplomaté či jejich příbuzní stěžovali na zdravotní problémy po krátkém pobytu v Havaně. Více než 20 lidí si stěžovalo na poškození sluchu, bolesti hlavy, závratě či poruchy spánku. Mnozí tvrdili, že slyšeli vysoké šumivé zvuky.

Americká média posléze začala spekulovat o akustických útocích kubánských tajných služeb či o otravě jedem či biologickou zbraní. Příčinu obtíží zatím lékaři nevysvětlili, vyloučili ale otravu či virus. Loni tým vědců z Michiganské univerzity přišel s tím, že zvuky mohly být vedlejším produktem špatně sestaveného odposlouchávacího zařízení. Někteří odborníci tvrdili, že k útoku byla použita mikrovlnná zbraň. [celá zpráva]

Ne všichni postižení ale slyšeli neobvyklé zvuky a ti, co zvuky slyšeli, se liší v jejich popisu, uvedl Douglas Smith, který vede lékařské vyšetřování postižených amerických diplomatů. Někteří podle něj uvedli, že slyšeli zvuky připomínající hlučný cvrkot cikád, jiní popsali zvuk podobný bušení při rychlé jízdě autem s otevřeným oknem.

Kvůli akustickým incidentům, které Washington označil za útoky, stáhly USA před rokem více než polovinu svého diplomatického personálu z Havany.

Reklama

Výběr článků

Načítám