Hlavní obsah

Z Hondurasu vyrazila do USA další karavana migrantů

Stovky lidí vyrazily v pondělí v rámci nové karavany migrantů z Hondurasu do Spojených států, napsala agentura Reuters. Cestu „za lepším životem“ zahájili ve městě San Pedro Sula, neblaze proslulém vysokou zločinností, kterou mají na svědomí jednotlivé gangy. Karavanu tentokrát tvoří především mladé rodiny, které utíkají před chudobou a špatnými životními podmínkami. Čeká je několikaměsíční cesta přes Guatemalu a Mexiko, než se dostanou k USA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z Hondurasu vyrazila do USA nová karavana migrantůVideo: Reuters

 
Článek

Honduraská skupina nyní čítá 600 až 800 lidí, což je podstatně méně než vloni na podzim, kdy se k několikatisícovým karavanám přidalo z Hondurasu asi 2500 lidí. Očekává se, že se ke skupině přidají během cesty ještě další stovky lidí. Někteří migranti zvažují, že nepůjdou až do Spojených států, ale zůstanou v Mexiku. Zhruba polovina lidí jde pěšky, ženy a děti vyjely minibusy.

Foto: Delmer Martinez, ČTK/AP

Lidé se vydali na několikaměsíční cestu za silného deště

„Je před námi těžká cesta, ale já doufám, že prezident Donald Trump se dá obměkčit, že nebude tak přísný a nechá nás projít,“ řekl agentuře Reuters 24letý Darwin Pérez, který si hodlá v USA najít slušnou práci. Na americké hranici je ale bude čekat policie posílená o vojáky a připravená zabránit jim v cestě do země.

Foto: Delmer Martinez, ČTK/AP

V nynější karavně je kolem 600 až 800 lidí.

Nová karavana míří do USA ve chvíli, kdy eskaluje mezi prezidentem Trumpem a demokratickými zákonodárci spor o financování zdi podél hranice s Mexikem. Kvůli tomu je více než tři týdny pozastaven provoz části amerických vládních úřadů, což je nejdelší podobný výpadek v historii USA. Pro Trumpa je zastavení ilegální migrace z Mexika klíčovým tématem a již od své předvolební kampaně v roce 2016 slibuje, že na hranici dlouhé 3200 kilometrů nechá postavit bariéru.

Foto: Delmer Martinez, ČTK/AP

Z Hondurasu prchají především mladé rodiny s dětmi.

Migrační karavany se organizují už několik let, mimo jiné proto, aby upozornily na problémy s chudobou a násilím v latinskoamerických zemích. Lidé chodí ve větších skupinách i kvůli nebezpečnému přechodu přes Mexiko, kde působí drogové gangy a často osamělé uprchlíky unášejí a využívají na nucené práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám