Hlavní obsah

Opravdu to byl Kim. Čína potvrdila, že přijel jednat se Si Ťin-pchingem

Aktualizováno

Vůdce KLDR Kim Čong-un skutečně pobýval v Číně a jednal s prezidentem Si Ťin-pchingem. Předchozí dohady médií o první Kimově zahraniční cestě od nástupu k moci ve středu potvrdila agentura Nová Čína, podle níž Kim během jednání prohlásil, že jeho cílem je ukončení severokorejského jaderného programu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vůdce KLDR Kim Čong-un na první zahraniční cestě v ČíněVideo: Reuters

 
Článek

Nová Čína uvedla, že v zemi byl Kim na „neoficiální návštěvě” od neděle do středy a doprovázela jej manželka.

Se Si Ťin-pchingem jednal severokorejský diktátor v Pekingu a byly to podle něj „úspěšné rozhovory”. Podle vyjádření oficiální severokorejské agentury KCNA mluvili oba vůdci o možnosti zlepšení vzájemných vztahů a situaci na Korejském poloostrově.

Foto: Kcna, Reuters

Čínský prezident Si Ťin-pching si připíjí se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem

KLDR uvedla, že Kim označil setkání za předěl ve zlepšování vzájemných vztahů. Je prý spokojen, že se podařilo dosáhnout shody ve věcech, na nichž mají obě země společný zájem.

Média informovala o návštěvě Kima v Číně už na začátku týdne s poukazem na tajemný příjezd vlaku z KLDR do Pekingu a mimořádná bezpečnostní opatření na trase i v hlavním městě. Oficiálně však žádné potvrzení až doposud nezaznělo. Čínské ministerstvo zahraničí uvádělo, že „informace budou zveřejněny v příhodnou dobu“. To vedlo ke spekulacím, že samotný Kim možná součástí severokorejské výpravy nebyl.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský lídr Kim Čong-un s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem

Setkání mělo být podle znalců přípravou na chystané jednání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem, s nímž se má severokorejský diktátor sejít koncem dubna.

Foto: Kcna, Reuters

Kim Čung-un mává z vlaku při odjezdu z Číny

Čína je dlouhodobě nejbližším diplomatickým spojencem KLDR a jejím hlavním obchodním partnerem, ačkoli v poslední době se vztahy obou zemí zhoršily vzhledem k rozhořčení Pekingu nad zbrojními testy Severní Koreje a čínské podpoře mezinárodních sankcí uvalovaných na KLDR.

Foto: Kcna, Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-un pobýval v Číně a jednal s prezidentem Si Ťin-pchingem.

Foto: Xinhua, Reuters

Severokorejský vládce Kim Čong-un s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám