Hlavní obsah

Vysoký čínský politik dostal za braní úplatků doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Trest doživotního vězení uložil ve čtvrtek soud v Pekigu vysokému čínskému politikovi za braní úplatků ve velkém rozsahu. Informovala o tom agentura AFP, podle níž se Wang Su-i stal prvním vysokým funkcionářem, který byl odsouzen v rámci protikorupční kampaně zahájené prezidentem Si Ťin-pchingem.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Politik byl obžalován z přijetí úplatků ve výši 10,73 miliónu jüanů.

Článek

Wang musel kvůli vyšetřování svého případu odejít z významného postu v autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko. Řídil tamní jednotnou frontu, která pod vedením komunistické strany dohlíží na skupiny působící mimo vládnoucí stranu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Politik, kterému je 53 let, byl podle místních médií obžalován z toho, že v letech 2005 až 2013 přijal úplatky v celkové výši 10,73 miliónu jüanů (35 miliónů korun). Za přijaté peníze podporoval různé obchodní dohody nebo zajišťoval povyšování jednotlivých osob.

V rozsáhlé protikorupční akci zahájené po nástupu prezidenta Si Ťin-pchinga koncem roku 2012 je už vyšetřováno nejméně 40 funkcionářů na stejné nebo vyšší úrovni, na jaké byl i Wang, včetně jednoho náměstka ministra. Wang je prvním, který už byl odsouzen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám