Hlavní obsah

Výcvik neprodělalo 40 000 afghánských policistů, nezajistí bezpečnost země

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Kábul

Afghánské síly nejsou připraveny zajistit bezpečnost země. Uvedla to studie britské charitativní organizace Oxfam, která v zemi působí. Asi 40 000 afghánských policistů nemá žádný výcvik. Mezinárodní síly ISAF přitom už začaly s předáváním správy některých oblastí do afghánských rukou.

Článek

Podle Oxfamu potřebují afghánské síly mnohem lépe vycvičit. „Jsou tu vážné obavy ohledně profesionality a odpovědnosti,“ uvedla studie.

„Je tu velké riziko, že nebude-li zaveden adekvátní mechanismus kontroly zodpovědnosti, bude se eskalovat porušování lidských práv a afghánští civilisté za to zaplatí.“

Podle Oxfamu neprodělalo žádný výcvik asi 40 000 policistů.

Afghánistán by měl za bezpečnost v zemi plně zodpovídat od roku 2014. Po smrti Usámy bin Ládina ale některé členské země NATO volají po uspíšení odchodu z Afghánistánu. V zemi se válčí přes deset let.

Předání odpovědnosti za zajištění bezpečnosti v klidnějších oblastech na východě země do rukou afghánských úřadů nepřineslo očekávané výsledky. Okamžitě tam zvýšil aktivitu Tálibán. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám