Hlavní obsah

Výbuch poškodil civilní nemocnici u afghánské základny Bagrám, sto zraněných

– Afghánistán

Útok sebevražedného atentátníka poškodil v úterý nemocnici pro místní obyvatelstvo, budovanou poblíž spojenecké základny Bagrám v Afghánistánu. Zraněno bylo šedesát až sto lidí, jedna žena zemřela, uvedly afghánské úřady a představitelé mise NATO v zemi. Agentura AP předtím s odkazem na policejní zdroje uvedla, že bombový útok cílil na americký vojenský konvoj. Základnu pomáhají střežit čeští vojáci.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Bezpečnostní síly u domu poškozeného při útoku poblíž základny Bagrám

Článek

Během třicetiminutového střetu odpálili dva útočníci u jižní brány základny vůz s výbušninami a pět jich ve snaze proniknout do základny spustilo střelbu. Výbuch těžce poškodil několik chudinských domů a mešitu.

Jeden z lékařů agentuře AP potvrdil, že hoří nemocnice budovaná pro místní obyvatelstvo, a to i přesto, že spojenečtí vojáci útok záhy odvrátili.

Zraněno bylo asi sto lidí, řekl policejní velitel v severoafghánské provincii Parván, kde základna leží, který už dříve uvedl, že k explozi došlo brzy ráno a zničila několik domů. Zraněni byli Afghánci, kteří se v okolí zdržovali na malém trhu. Jedna žena útok nepřežila.

Foto: Novinky

Provincie Parván v Afghánistánu

Americká armáda v prohlášení uvedla, že útočník chtěl zasáhnout bránu základny a že při útoku nezemřel žádný voják mezinárodní koalice. Škody však utrpěla nemocnice budovaná pro místní obyvatelstvo vně základny.

Jeden z lékařů agentuře AP potvrdil, že nemocnice je v plamenech a že si útok vyžádal nejméně pět zraněných, výhradně Afghánce. Podle agentury není jasné, zda v nemocnici v době výbuchu působili nějací cizinci.

Bagrám je největší americkou leteckou základnou v Afghánistánu. Působí na ní i čeští vojáci, spolu s americkými, gruzínskými a afghánskými kolegy mají na starosti její vnější ostrahu základny.

Reklama

Výběr článků

Načítám