Hlavní obsah

Vraťte se urychleně z Tuniska, vyzývá své občany Británie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Britská vláda ve čtvrtek doporučila všem svým turistům v Tunisku, aby zemi co nejdříve opustili. Podle ministra zahraničí Philipa Hammonda je další teroristický útok „velmi pravděpodobný“. Při masakru na konci června v tuniské Súse zemřelo 38 zahraničních návštěvníků, z toho 30 Britů.

Foto: Reuters

Ministři vnitra Velké Británie, Německa a Francie položili květiny na tuniské pláži. Archivní snímek

Článek

Podle Hammonda sice zatím neexistuje bezprostřední hrozba, cestování do země však není vhodné, pokud se nejedná o nutnost.

Britské ministerstvo zahraničí odhaduje, že v Tunisku je v současnosti 2500 až 3000 britských turistů, přičemž několik stovek Britů tam bydlí trvale, napsala ve čtvrtek BBC.

Přestože tuniské úřady po útoku třiadvacetiletého Sajfaddína Rizkího, který vraždil na pláži a v blízkém hotelu Riu Imperial Marhaba, zpřísnily bezpečnostní opatření, pro britské turisty podle Hammonda „stále neposkytují adekvátní ochranu“.

Britské cestovní kanceláře proto zřizují náhradní zpáteční lety ze země. Jejich klienti mají být s delegáty neustále v kontaktu a urychleně si naplánovat návrat do vlasti.

Foto: Jawhara FM, ČTK/AP

Sajfaddína Rizkího policie zastřelila. Před tím stihl zabít 38 lidí, převážně zahraničních turistů.

Útok je pravděpodobný

„I když nemáme informace o bezprostřední hrozbě, riziko se od útoku podle tajných služeb významně zvýšilo, což nás vede k přesvědčení, že další teroristický útok je velmi pravděpodobný,“ prohlásil Hammond.

Podle něj tuniské úřady pokračují ve vyšetřování atentátu. Tunisané ujistili, že hodlají vypátrat další osoby, které by za ním mohly stát.

V souvislosti s útokem je stále v platnosti doporučení českého ministerstva zahraničí, podle něhož by návštěvníci země měli být maximálně obezřetní. Je vhodné vyhýbat se místům s velkou koncentrací osob, jako jsou tržiště či bary a restaurace mimo hotely, a neprovozovat individuální turistiku. Pracovní skupina k situaci v Tunisku má na ministerstvu zasednout v pátek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Amatérské záběry natočené po útoku na turisty v Tunisku Video: Reuters

Rizkí 26. června během několika desítek minut v Súse povraždil 38 lidí, než jej policie zastřelila.

Podle svědků si počínal velmi uvolněně. Spekuluje se, že prodělal výcvik v táboře extremistické organizace Ansár Šaría v Libyi. Jeho známý uvedl, že Rizkí byl členem spící buňky Islámského státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám