Hlavní obsah

Vraťte se, nic vám neuděláme, slibuje Kim dezertérům

Novinky, rei
Soul

Severokorejský vůdce Kim Čong-un změnil postoj k lidem, kteří z jeho zbídačené země utekli. Těm, kdo se do KLDR vrátí, slibuje, že nebudou potrestáni. Dokonce jim nabízí odměnu. Agentuře Reuters to řekli někteří emigranti žijící v Jižní Koreji.

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

„Máma mi řekla: Jestli máš peníze, vrať se. Generál Kim Čong-un se o tebe postará,“ popsala telefonát se svojí matkou doma zhruba 30letá emigrantka v Soulu. „Ostatní přeběhlíci mají podobné telefonáty,“ doplnila.

Na jihu žije na 25 000 Severokorejců, kterým se podařilo z uzavřené KLDR přes přísně střeženou hranici přejít. Režim v jejich vlasti je považuje za zrádce. V poslední době se však podle některých mezi emigranty objevili lidé slibující jim 50 miliónů jihokorejských wonů (865 000 korun), vrátí-li se domů.

Některé z nich může čekat i vystoupení v televizi. Loni před kamery v Pchjongjangu předstoupila žena, která se vrátila z exilu zpět. Vůdci poděkovala „za hlubokou, láskyplnou péči“ a Jižní Koreu označila za „podělaný svět bez lásky“.

Je ale otázkou, jestli takové vystoupení nebylo jejím posledním v zemi, kde v pracovních lágrech drží 200 000 lidí, glosovala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám