Hlavní obsah

Vodopády z nebe. Nejlidnatější čínská provincie se chystá na stoletou pohromu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlidnatější čínská provincie Kuang-tung se připravuje na stoletou vodu. Rozsáhlé záplavy mohou ohrozit až 127 milionů lidí v regionu. Meteorologové označují situaci za chmurnou, na některých úsecích řek a jejich přítoků v povodí velkých řek Si-ťiang a Pej-ťiang prudce stoupá hladina vody.

Povodně v Číně strhly most.Video: Reuters

 
Článek

Jedna žena na sociální síti Weibo napsala, že se snažila s rodinou přestěhovat nábytek do patra. „Silné deště zaplavily polovinu patra našeho domu. Jsme úplně bezmocní,“ napsala. „Když jsem jela včera domů, hodinu a půl na dálnici lilo tak, že nebylo vidět na krok a vypadalo to, jako kdybych projížděl vodopádem,“ řekl další uživatel sociální sítě.

Region už několik dní bičují prudké deště a současně silný vítr. V jižní, střední i severní části provincie včetně měst Ťiang-men, Čao-čching, Čching-jüan a Šao-kuan 12 hodin nepřetržitě silně pršelo. Několik velkých řek se vylilo z břehů a úřady sledují „nebezpečně vysoké“ hladiny vody. Meteorologové varovali, že hladina řeky v severním Kuang-tungu by mohla během pondělí dosáhnout maxima „jednou za 100 let“, píše web BBC.

Foto: Tingshu Wang, Reuters

Letecký záběr ukazuje zatopenou oblast v provincii Kuang-tung.

Pocitová teplota na Sněžce –20 °C. Krkonoše hlásí čtvrt metru sněhu

Počasí

V Čao-čchingu byla poškozena některá energetická zařízení, což vedlo k výpadkům dodávek elektrické energie. Bez elektřiny se ocitlo asi 1,16 milionu domácností. V pondělí zůstalo v postižených městech zavřeno na 1100 škol, současně byla omezena letecká doprava.

V západně položené autonomní oblasti Kuang-si ničil prudký vítr o síle hurikánu celé budovy, ukázaly záběry státních médií. Na některých místech se vyskytlo také krupobití a povodně. Město Che-čou zaznamenalo 65 sesuvů půdy.

V celé provincii se buď zřítily, nebo byly vážně poškozeny desítky domů, přičemž úřady odhadují přímou ekonomickou ztrátu na téměř 140,6 milionu jüanů (19,8 milionu dolarů).

Na Šumavě je klasická zima. Minus osm a další přívaly sněhu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám