Hlavní obsah

VIDEO: Letoun s tělem českého velvyslance přistál v Ruzyni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD
Aktualizováno

Na pražském ruzyňském letišti přistál v pondělí večer armádní speciál, který z Pákistánu přivezl tělo velvyslance Ivo Žďárka. Na letišti letoun očekávali příbuzní tragicky zemřelého a také prezident Václav Klaus a premiér Mirek Topolánek.

Foto: Petr Horník, Právo

Vojáci nesou rakev s ostatky českého velvyslance v Pákistánu Ivo Žďárka.

Článek

Žďárek se stal jednou z více než pěti desítek obětí sobotního teroristického útoku na luxusní hotel v pákistánské metropoli Islámábádu.

Žďárek se stal jednou z více než pěti desítek obětí sobotního teroristického útoku na luxusní hotel v pákistánské metropoli Islámábádu.

Do armádního airbusu, který původně letěl do Afghánistánu se zásobami pro české vojáky, byla rakev naložena v pondělí po poledni středoevropského času s vojenskými poctami na letecké základně Čaklala. Pákistánská vláda předtím České republice nabídla, že pokud by nemohla dopravit ostatky velvyslance vlastními silami, poskytla by svůj speciál, uvedlo ministerstvo zahraničních věcí.

"Smrt velvyslance je nesmírně smutná a tragická záležitost," řekl na tiskové konferenci po jednání vlády Topolánek. Letadlo by podle něj mělo přistát přibližně ve 20:45. Klausovu účast při příletu potvrdil jeho mluvčí Radim Ochvat.

Rakev s ostatky českého velvyslance v Pákistánu letí domů

Bílou rakev pokrytou českou státní vlajkou nesli v Islámábádu vojáci. Vyprovázely ji veškeré vojenské pocty za zvuku armádního orchestru.

:.Rakev s ostatky velvyslancefoto: Reuters/Faisal Mahmood

Ivo Žďárek byl jednou z 57 obětí sobotního atentátu na pákistánský hotel Marriott. Útok si vyžádal i životy dalších cizinců včetně dvou amerických vojáků, jednoho Vietnamce a zřejmě také dánského diplomata.

:.Rakev s ostatky velvyslance nesou vojáci.foto: Reuters/Faisal Mahmood

Žďárkova smrt podle Topolánka ukazuje, že ani úřad velvyslance není jednoduchý. "Jeho rodiny je mi líto," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám