Hlavní obsah

Velmocenský trojlístek se shodl na nových sankcích vůči Íránu

Washington

USA, Čína a Rusko se dohodly na návrhu nových sankcí vůči Íránu. Příslušnou rezoluci předloží ještě během úterka Radě bezpečnosti OSN, oznámila ve Washingtonu americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Foto: Jim Young, Reuters

Ministryně zahraničních věcí USA Hillary Clintonová

Článek

"Pracovali jsme těsně se svými partnery ze skupiny šesti (pět stálých členů RB OSN a Německo) na návrhu nové sankční rezoluce vůči Íránu a s potěšením dnes mohu říci, že jsme dospěli k dohodě o návrhu, za spolupráce Ruska a Číny. Návrh dnes předložíme celé Radě bezpečnosti OSN," citovala agentura AFP prohlášení šéfky americké diplomacie ke členům zahraničního výboru Senátu.

Její sdělení je novým dějstvím v diplomatickém souboji mezi mezinárodním společenstvím a Íránem ohledně kontroverzního jaderného programu Teheránu. Zaznělo den poté, co byl ohlášen částečný ústupek Teheránu v podobě kompromisní dohody o vývozu části jeho obohaceného uranu do ciziny.

Dohoda, kterou zprostředkovaly Turecko a Brazílie, se zdála být přerušením na cestě k nové sadě sankcí RB OSN, světoví politici a analytici však na ni reagovali s výraznou zdrženlivostí až skepsí.

USA ji označily za příliš vágní, nevyjadřující připravenost Teheránu splnit požadavky světových mocností. Washington i Londýn zdůraznily v reakci, že navzdory dohodě musí příprava rezoluce OSN o sankcích vůči Íránu pokračovat, protože Teherán zůstává nadále zdrojem znepokojení.

Západní mocnosti v čele s USA podezřívají Írán z toho, že cestou obohacování uranu usiluje o výrobu atomové bomby. Teherán to vytrvale popírá a tvrdí, že jeho jaderný program je výhradně mírový.

Reklama

Výběr článků

Načítám