Hlavní obsah

Vědce a turisty evakuovali z lodi sevřené ledem v Antarktidě

Aktualizováno

Navzdory obtížným podmínkám proběhla ve čtvrtek evakuace členů Australoasijské antarktické expedice a turistů z lodi Akademik Šokalskij, která na Štědrý den uvízla v silném ledu. Lepší počasí umožnilo odstartovat helikoptéře z čínského ledoborce Sněžný drak a evakuovat všech 52 vědců a turistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vrtulník se záchranáři letí pro posádku lodi uvízlé v leduVideo: Reuters

 
Článek

„Loď Aurora Australis oznámila, že 52 cestujících z Akademika Šokalského je nyní na její palubě,” uvedl Australský úřad pro námořní bezpečnost (AMSA). Do Tasmánie se však dostanou až v půlce ledna.

Evakuace začala, i když se kvůli ledu nemohl k čínskému ledoborci dostat člun z australského ledoborce Aurora Australis, který měl evakuované odvézt pryč z Antarktidy. Australané původně oznámili, že se ve čtvrtek evakuace neuskuteční, nakonec ale změnili názor. Panují obavy, že v dalších dnech by už nemuselo být tak dobré počasí pro let vrtulníku. Vrtulník nakonec přepravil evakuované přímo na australský ledoborec.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Čínský vrtulník zachraňující cestující akademika Šokalského

"Čínský vrtulník přiletěl k Šokalskému. Odjíždíme, je to na 100 procent," napsal šéf expedice Chris Turney na Twitteru, když přiletěl vrtulník obhlédnout situaci.

"Vrtulník odletěl s prvními 12 cestujícími ve 20.08 lodního času (8.08 SEČ)," řekl kapitán Igor Kiseljov. Kapitán dodal, že předpokládá, že evakuace všech pasažérů potrvá "pět až šest hodin", přičemž noční čas nehraje žádnou roli, protože v Antarktidě je nyní léto a "v noci je světlo jako za dne". Každý let trval 45 minut.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lidi z uvězněného ledoborce v Antarktidě vyzvedne čínský vrtulníkVideo: Reuters

Na palubě ruské lodi je 74 lidí, z toho 22 členů ruské posádky. Cestující jsou převážně australští, novozélandští a britští vědci, kteří opakují sto let starou expedici Douglase Mawsona, aby zjistili, jak se změnily podmínky v Antarktidě, a turisté. Ani několik pokusů o vyproštění plavidla nevedlo k úspěchu.

Foto: Andrew Peacock, ČTK/AP

Lidé z lodi akademik Šokalskij na ledových krách

Expedici uvěznily kry hnané silnými větry v oblasti skoro 3000 kilometrů vzdálené od Hobartu v Tasmánii.

Vedoucí Australoasijské antarktické expedice Chris Turney odhadl sílu ledu na tři metry, což je více, než mohly nasazené ledoborce zvládnout. I nejsilnější Aurora Australis prorazí ledový krunýř o síle maximálně půldruhého metru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám