Hlavní obsah

Václavu Klausovi zkřížil ve Vietnamu plány tajfun

HANOJ

Tajfun Xangsane, který ve čtvrtek zasáhl centrální oblast Filipín a teď v podobě bouře míří k Vietnamu, pozmění program cesty prezidenta Václava Klause. Kvůli počasí tak prezident neodletí do centrálního Vietnamu.

Článek

V pátek ráno Klaus přiletěl do Hanoje a po oficiálních jednáních měl v plánu odletět v sobotu do Da Nangu ve středním Vietnamu a strávit zde víkend. Z předpovědí vyplývá, že tropická bouře míří právě do této části země. Prezident Klaus tak do Da Nangu neodletí.

Vietnamská vláda již svolala krizový štáb. Kvůli jeho zasedání měla být v pátek zrušena schůzka Klause s premiérem Nguyen Tan Dungem. Nakonec se uskuteční, ale v jiném čase.

Tajfun na Filipínách: desítky obětí

Tajfun si na Filipínách vyžádal už 48 obětí. Způsobil zde ničivé záplavy a v hlavním městě Manile přerušil provoz mezinárodního letiště. Evakuováno bylo přes 5000 lidí. Na zemi musela dlouho zůstat všechna letadla na mezinárodních i vnitrostátních linkách, zastavena byla lodní doprava, uzavřena zůstávají tržiště, školy a úřady.

Klaus je v Asii na dvanáctidenní návštěvě. Podle původního programu se měl v neděli večer přemístit na jih Vietnamu do Ho Či Minova Města a zůstat zde do úterního rána. Cestu má završit v Singapuru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám