Hlavní obsah

Češi postaví ve Vietnamu pivovar a cementárnu

HANOJ

Návštěvu prezidenta republiky Václava Klause v asijských zemích využívají také podnikatelé a firmy. V rámci návštěvy Vietnamu podepsali v pátek smlouvy na několik miliardových zakázek. České firmy ve Vietnamu postaví cementárnu a pivovar.

Článek

Hodnota kontraktu dosahuje výše 3,6 miliardy. Tato částka však nemusí být konečná, neboť čeští podnikatelé jednají o dalších zakázkách. Ty se týkají výstavby další cementárny, energetických projektů či rekonstrukce nemocnice. Hodnota rozjednaných kontraktů činí přibližně 36 miliard korun.

Obchodní spolupráce mezi Českem a Vietnamem se zvýšila i v loňském roce. Objem vzájemného obchodu se v roce 2005 zvýšil oproti roku 2004 o 13 procent na 2,5 miliardy korun (111 miliónů USD). Zatímco v posledních pěti letech se vietnamský vývoz do České republiky zdvojnásobil, český vývoz do Vietnamu stoupl jen nepatrně. Z Vietnamu se do Česka dovážel zejména textil a obuv.

"Náš vývoz je nedůstojný velikosti vietnamského trhu. Ztratili jsme zde exkluzivní postavení, které jsme zde měli," uvedl ministr náměstka průmyslu a obchodu Martin Tlapa. Konkurovat ve vývozu je podle něj těžké. Češi proto musejí hledat projekty, se kterými budou schopni se ve Vietnamu prosadit. K perspektivním odvětvím pro české dodavatele jsou například technologie a zařízení pro průmyslovou výrobu, čistírny odpadních vod, telekomunikace, chemikálie či minipivovary.

Vietnam patří k nejchudším zemím světa, jeho ekonomika v posledních letech ale dynamicky roste. Hrubý domácí produkt vzrostl v této zemi v roce 2005 o 8,4 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám