Hlavní obsah

V Tádžikistánu drží v horách 143 afghánských pilotů

– Dušanbe

V horách v Tádžikistánu je drženo 143 afghánských pilotů, kteří ze své vlasti utekli před hnutím Tálibán. Přes měsíc čekají v tamním sanatoriu na převoz do USA a bojují s rostoucími obavami, co s nimi bude.

Foto: Reuters

Američany vycvičení afghánští piloti a pozemní personál po útěku do Uzbekistánu.

Článek

Z Afghánistánu letěli piloti v šestnácti letadlech a vrtulnících. Napřed byli na vysokoškolských kolejích a pak je dovezli do horského sanatoria nedaleko Dušanbe.

Kontakt s blízkými mají omezený, všem totiž vzali mobilní telefony.

Afghánský pilot se vycvičil v Pardubicích, teď mu jde o život

Svět

„Není nám povoleno používat mobily kvůli bezpečnosti našich rodin,“ řekl agentuře Reuters jeden z pilotů.

Důvodem také je, aby se nedalo vysledovat, kde jsou. Ještě před pádem afghánské vlády Tálibán cíleně útočil na afghánské piloty, protože letecká podpora afghánských jednotek pro něj představovala největší problém.

Pomoc vázne

Když se jeden z pilotů pokusil propašovaným telefonem spojit se svou americko-afghánskou snoubenkou na Floridě, spojení se zacyklilo a opakovalo se každé jeho slovo.

Jeho snoubenka propadla panice. „Vyšilovala jsem,“ řekla agentuře Reuters. „Na mysl mi přicházely nejhorší věci.“ Načas s telefonáty přestali. „Obrátila jsem se na každého, co jsem mohla. Nikdo nebyl schopen pomoci,“ doplnila snoubenka.

Foto: Reuters

Přepravovaní afghánští piloti.

I když se podobné problémy při vzácných telefonických hovorech už neopakovaly, nervozita pilotů roste. „Nevíme nic o svém osudu. Všichni se bojíme,“ řekl jeden z nich agentuře Reuters.

Další dodal: „Kdykoli se tážeme tádžické vlády, pokaždé je odpověď, ať čekáme.“

Piloti by měli podobně jako další evakuovaní afghánští vojáci čekat na americká víza na amerických základnách v Kataru, Spojených arabských emirátech nebo v Německu. Místo toho jsou v Tádžikistánu.

Piloti, kteří skončili v Uzbekistánu, už byli 12. září převezeni do Spojených arabských emirátů.

Těhotná pilotka

V sanatoriu jsou podle dalšího pilota dvě ženy. Je mezi nimi i pilotka v osmém měsíci těhotenství.

Tak vysoký stupeň těhotenství by měl být důvodem k rychlému převozu, uvedl americký generál ve výslužbě David Hicks, který pomáhá charitě Operations Sacred Promise, jež se zabývá evakuací Afghánců.

Třináct afghánských pilotů je přímo v Dušanbe. Ti tam odletěli separátně 15. srpna a jsou ve vládní budově, kde panuje volnější režim. Nejsou však v kontaktu s kolegy v sanatoriu a nevědí, proč oni zůstali v hlavním městě.

Zklamaní, naštvaní a podvedení. Tálibové se na Američany zlobí za rozbitá letadla

Svět

Tádžické ministerstvo zahraničí na otázky agentury Reuters ohledně pilotů neodpovědělo. Tádžický zdroj z vlády ale obvinil z průtahů Spojené státy a Kanadu, že ještě nevydaly víza.

Americké ministerstvo zahraničí případ odmítlo komentovat. Agentura Reuters se však dozvěděla, že američtí představitelé už shromažďují biometrické údaje afghánských letců v Tádžikistánu a mají jich už dvě třetiny.

Vysoký představitel Nadace Carnegie pro mezinárodní mír Paul Stronski si myslí, že Tádžikistán chce mít z pomoci pilotům nějaký prospěch, proto s řešením nespěchá.

Reklama

Výběr článků

Načítám