Hlavní obsah

V Singapuru tajně jednaly špionážní špičky 18 zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pozadí probíhající bezpečnostní konference v Singapuru probírali o víkendu uspořádání světa také šéfové 18 zpravodajských služeb. Popovídat si z očí do očí s protějšky z Číny, Indie a dalších zemí přiletěla mimo jiné ředitelka amerických zpravodajských služeb Avril Hainesová. S odkazem na pět svých zdrojů o tom v neděli informovala agentura Reuters.

Foto: Caroline Chia, Reuters

Šéfka amerických tajných služeb Avril Hainesová na konferenci v Singapuru

Článek

Podobné schůzky vysoce postavených zpravodajců za zavřenými dveřmi jsou sice vzácné, ale pravidelné a v čase krize klíčové, shodují se zdroje agentury Reuters.

„Mezi zpravodajskými službami platí nepsané pravidlo, že mohou dál komunikovat i v případě, že je klasická otevřená diplomacie složitější. V době napjatých vztahů je to mimořádně důležité,“ řekl jeden ze zdrojů Reuters.

Vláda 5,5milionového asijského tygra utajené konkláve světových zpravodajských špiček v posledních letech pořádá opakovaně. Témata rozhovorů sice zdroje agentuře Reuters nijak blíž nepoodhalily, vzhledem ke geopolitické situaci se ale přímo vnucuje napjatá situace okolo Tchaj-wanu a ruské invaze na Ukrajinu.

Svět je v klasické předválečné situaci, varuje Kissinger

Zahraniční

Zpravodajci si na podobných schůzkách mohou vyjasnit, o co zúčastněným stranám doopravdy jde, a vyřídit to doma.

„Schůzka je důležitým bodem mezinárodní stínové agendy. Vzhledem k rozsahu zapojených zemí nejde o handlování, ale spíš o způsob, jak podpořit hlubší pochopení skutečných záměrů,“ prozradil další zdroj.

Rus nepřijel

Reuters zmiňuje zástupce USA, Číny a Indie. Zástupce Ruska podle jednoho ze zdrojů na mítinku nebyl. Oficiální bezpečnostní konference Shangri-La Dialogue se zúčastnil náměstek ukrajinského ministra obrany Volodymyr Havrylov. Jednání se zpravodajci nicméně popřel.

Hlavního summitu se během víkendu účastnilo přes 600 delegátů ze 49 zemí. Probíhalo formou třídenního plenárního zasedání a také bilaterálních a multilaterálních jednání za zavřenými dveřmi.

Gazprom zastavuje TurkStream na údržbu, ruský plyn do Evropy může proudit jen přes Ukrajinu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám