Hlavní obsah

Gazprom zastavuje TurkStream na údržbu, ruský plyn do Evropy může proudit jen přes Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dodávky ruského plynu do Evropy se tento týden dostanou na historická minima. Důvodem je rozhodnutí ruského plynárenského monopolu Gazprom odstavit plynovod TurkStream „na každoroční plánovanou údržbu“. Jedinou funkční trasou pro ruský plyn do Evropy tak zůstává plynovod vedoucí přes Ukrajinu.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo společnosti Gazprom

Článek

„Přeprava plynu oběma potrubími bude v tomto období (od 5. do 12. června) pozastavena,“ napsal Gazprom na svém účtu na Telegramu s tím, že všechny dotčené strany byly o tomto kroku včas informovány.

Kapacita plynovodu spojujícího Rusko s Tureckem po dnu Černého moře činí 31,5 miliardy kubíků plynu ročně. Zásobuje touto surovinou jak Turecko, tak země jižní a jihovýchodní Evropy, tedy Řecko, Severní Makedonii, Rumunsko, Srbsko, Bosnu a Hercegovinu a Maďarsko.

Jak poznamenala ruskojazyčná BBC, zhruba takto Kreml loni zahájil plynovou válku s Evropou, když Gazprom odpojil na údržbu Nord Stream, a poté jej odmítl znovu zprovoznit.

Podle českého ministerstva průmyslu a obchodu do Česka v prvním čtvrtletí letošního roku z celkového objemu 1,71 miliardy metrů krychlových dovezeného plynu přiteklo 100 procent přes Německo.

Gazpromu loni prudce klesl zisk

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám