Hlavní obsah

V Pákistánu poprvé zaútočila sebevražedná atentátnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PÉŠÁVAR

Sebevražedná atentátnice odpálila v úterý bombu v blízkosti vojenského kontrolního stanoviště a křesťanské školy ve městě Péšávar na severozápadě Pákistánu. Oznámila to pákistánská policie s tím, že se jedná o první útok ženy-sebevražedkyně v dějinách této země. Při útoku žena zabila jen sebe, z vojáků, kteří byli jejím terčem, žádný nebyl ani zraněn.

Foto: Ali Imam , Reuters

Vojáci stráží místo atentátu.

Článek

Atentátnice byla zahalena v burce, tradičním oděvu žen v této oblasti, pod kterou měla k tělu připevněnou trhavinu. Šéf péšávarské policie po prvotním ohledání pozůstatků sdělil, že šlo o ženu ve věku okolo 30 let. "Je předčasné určit, co bylo jejím cílem," dodal.

K atentátu se zatím nikdo nepřihlásil, úřady ale podezřívají místní islámské radikály. Péšávar je hlavním městem pákistánské Severozápadní pohraniční provincie, která sousedí s Afghánistánem. Tyto kmenové oblasti jsou považovány za útočiště stoupenců svrženého afghánského hnutí Tálibán a radikálů z Al-Kajdy.

Pákistánská armáda minulý měsíc zahájila rozsáhlou operaci v údolí Svát na severozápadě země, aby odsud vyhnala stovky ozbrojenců sympatizujících s hnutím Tálibán. Při ofenzívě bylo podle údajů armády zabito 230 ozbrojenců a mnoho dalších se vojákům podařilo zajmout. Zabito bylo také 25 civilistů a 15 vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám