Hlavní obsah

V Pákistánu po roce zaútočil sebevrah s 12 kg výbušniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Nejméně 22 lidí zahynulo a přes 70 dalších bylo zraněno při sebevražedném atentátu úřadem ve městě Mardan na severozápadě Pákistánu. K útoku se přihlásila odnož pákistánského radikálního hnutí Tálibán Džamát al-Ahrar, informovala agentura Reuters.

Foto: Khuram Parvez, Reuters

Záchranáři v pákistánském Mardanu převážejí zraněného nemocnice

Článek

„Sebevražedný atentátník přijel na motocyklu plném výbušnin před úřad v Mardanu, kde ve frontách čekalo mnoho lidí,” řekl policejní důstojník Naím Chán. Atentát se stal před úřadem Nadra, kde se vydávají občanské průkazy. Dvacet osm lidí je podle mluvčího záchranářů v kritickém stavu. Většinu obětí tvoří civilisté.

Kdyby se útočníka nepodařilo zastavit u brány, počet obětí by byl vyšší, uvedl zástupce generálního inspektora Saída Wazie. Podle něj měl atentátník nálož o hmotnosti možná až dvanáct kilogramů.

Foto: Khuram Parvez, Reuters

V Pákistánu ošetřují zraněného při atentátu

Útok je nejkrvavější od loňského atentátu na vojenskou školu v Péšávaru, kde bylo zabito 150 lidí, většinou dětí a mládeže. Po té byla zavedena tvrdá bezpečnostní opatření a počet atentátů se z desítek měsíčně snížil na jeden až dva za měsíc.

Mluvčí Džamát al-Ahrar Ehsanulláh Ehsan sdělil, že úřad byl podle něj legitimním cílem, neboť jde o součást „nenáviděného pákistánského státu”. „Zaútočíme na všechny pákistánské organizace, které jsou přímo nebo nepřímo součástí této války,” uvedl Ehsan v prohlášení.

Mardan leží asi 50 kilometrů severozápadě od Péšávaru, hlavního města provincie Chajbar Pachtunchvá, která sousedí s Afghánistánem. Pákistánský Tálibán, který usiluje o svržení vlády a nastolení přísné islámské vlády, v oblasti už dříve podnikl obdobné útoky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám