Hlavní obsah

V Libyi zadržují advokátku Kaddáfího syna

Tripolis/Haag

Čtyři pracovníci Mezinárodního trestního soudu (ICC) jsou od čtvrtka zadržováni v Libyi, kam odjeli k setkání se synem bývalého diktátora Muammara Kaddáfího Sajfem. Oznámil to v sobotu ICC v prohlášení vydaném v Haagu. Libyjský zástupce při ICC Ahmad Džíhání před tím v Tripolisu oznámil, že byla zatčena členka delegace ICC, Sajfova australská advokátka u ICC Melinda Taylorová. Údajně se snažila Sajfovi předat blíže neupřesněné dokumenty.

Foto: Ammar El-Darwish, Reuters

Dopadený Kaddáfího syn Sajf

Článek

Předseda ICC, jihokorejský soudce Song Sang-Hjon, v prohlášení vyzval k "okamžitému propuštění všech zadržovaných". "Jsme velmi znepokojeni otázkou bezpečnosti všech zadržovaných členů našeho personálu, s nimiž nemáme žádný kontakt," zdůraznil v komuniké, z něhož citovala agentura AFP.

Delegace ICC získala povolení libyjské generální prokuratury k návštěvě Sajfa ve vazbě ve městě Zintán ležícím asi 180 kilometrů od Tripolisu. ICC

"Během návštěvy se advokátka pokusila obviněnému předat dokumenty, které nemají nic společného s případem (Sajfa Isláma) a které představují hrozbu pro bezpečnost Libye," řekl Džíhání, aniž upřesnil povahu dokumentů.

Podle něho dokumenty Sajfu Islámovi poslal jeho bývalý blízký spolupracovník Muhammad Ismáíl, který je od Kaddáfího pádu na útěku.

Taylorová je nyní držena rovněž v Zintánu, ne však ve vězení, a je vyslýchána.

Sajf (Meč Islámu) Kaddáfí byl zadržen loni v listopadu; je obviněn ze zločinů proti lidskosti spáchaných údajně od loňského 15. února během potlačování povstání, které přešlo v ozbrojený konflikt. ICC na něj vydal zatykač loni a žádá o jeho vydání.
Libye ho chce soudit sama a také on dává přednost soudu ve své zemi. Přitom v Libyi mu v případě usvědčení hrozí i trest smrti, zatímco nejvyšším trestem, který může uložit ICC, je doživotí.

Reklama

Výběr článků

Načítám