Hlavní obsah

V Kyrgyzstánu pohřbili vzácnou mumii. Vědci ji chtějí zpět

– Kyrgyzstán
Novinky, ama

Rozhořčení kyrgyzských vědců vyvolalo rozhodnutí tamních úřadů, které minulý týden nařídily pohřbít mumii z 5. století, jež se nacházela v Národním historickém muzeu.

Foto: FN Brno

Ilustrační foto

Článek

V dopise prezidentovi požadují, aby se vrátila zpět do expozice. Tvrdí, že jde o kulturní hodnotu, která musí zůstat součástí sbírky. „Věříme, že se mumie vrátí do muzea a pachatelé vandalismu budou potrestáni,“ citoval Interfax z poselství archeologů.

O pohřbení mumie ženy nalezené zhruba před 60 lety ministerstvo kultury, informací a turistiky rozhodlo na popud občanských organizací, jejichž aktivisté prý varovali, že převážně muslimskou republiku jinak postihnou „neštěstí a katastrofy“.

Vědci mají za to, že úředníci jednali pod vlivem „nevzdělaných senzibilů“. Obyvatelé obce, kde tělo pohřbili, mumii odmítají vydat a odstupující prezident Almazbek Atambajev se jen nechal slyšet, že „je mu to líto“.

Případ zřejmě bude muset řešit jeho nástupce, který byl právě zvolen. Za vesničany, kteří chtěli tělo pohřbít, se postavil i kyrgyzský ministr kultury Tulgobaj Kazakov.

„Podle zvyklostí našeho lidu není správné takto vystavovat tělo. Jaký má smysl ukazovat návštěvníkům (muzea) tělo, které je rozpadlé? Proč uchovávají Lenina (v mauzoleu v Moskvě)? Protože to byl vůdce. Ale toto byla možná jen obyčejná žena. Kdo může dokázat, že to byla královna, nebo nějaký vůdce?“ argumentoval podle serveru Eurasia-net.org.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám