Hlavní obsah

V Kongu se zřítil antonov s lidmi z prezidentské kanceláře, nikdo nepřežil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kinshasa

V Kongu od čtvrtka pohřešovali nákladní Antonov An-72, který patřil tamnímu vojenskému letectvu FARDC a zajišťoval cesty pro prezidentskou kancelář. Na jeho palbě byli čtyři členové posádky a čtyři cestující, vojáci i civilisté. Podle pátečního sdělení poradce prezidenta jsou všichni mrtví.

Foto: Profimedia.cz

Antonov An-72

Článek

„Nikdo nepřežil. Všechna těla byla sežehnuta na popel," cituje Reuters poradce prezidenta Vidiyeho Tshimangu. Podle vyjádření jiného z prezidentových poradců jsou pasažéři a posádka stále vedeni jako pohřešovaní a jejich smrt zatím nebyla oficiálně potvrzena.

Podle sdělení konžského úřadu pro letectví AAC letoun odstartoval z Gomy v 13.32 hodin a měl letět do Kinshasy. Spojení s ním bylo ztraceno 59 minut po startu, uvedl šéf AAC Jean Mpunga.

Mezi cestujícími byl i řidiči prezidenta Félixe Tshisekediho a člověk zařizující cesty nové hlavy státu. Tshisekedi, který stojí v čele opoziční Unie pro demokracii a sociální pokrok, je prezidentem země od 24. ledna.

Stovky příznivců prezidenta Tshisekediho vyšly do ulic Kinshasy. Obávají se, že nehoda letounu je součástí neúspěšného pokusu o svržení prezidenta, který letos vystřídal roky vládnoucí Josephu Kabilovi. Podle agentury Reuters ale takové tvrzení žádná informace nepodporuje.

Antonov An-72 je původně sovětský lehký transportní dvoumotorový letoun s krátkým vzletem vyráběný od 80. let minulého století. Vyrobeno bylo asi dvě stě kusů, které unesou buď 52 cestujících, nebo 10 tun nákladu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám