Hlavní obsah

V Káhiře se střetli příznivci Mubaraka s opozicí

– Káhira • Aktualizováno

Na centrálním náměstí Tahrír v egyptské metropoli Káhira ve středu vypukly boje mezi příznivci prezidenta Husního Mubaraka a protivládními odpůrci. Tisíce lidí v Egyptě už týden demonstrují za odchod prezidenta. Ten demisi odmítá, ale slíbil reformy, a také že už v září nebude znovu kandidovat.

Článek

Opozice tvrdí, že demonstrace ukončí, až když Mubarak podá demisi, aniž by čekal na zářijové volby. Demonstranti však požadují jeho okamžitou demisi.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Vládní příznivci v Káhiře

Do situace se ale po týdnu poprvé výrazně vložila armáda, když její mluvčí v televizi vzkázal Egypťanům, že je načase vrátit se do normálního života. Agentura Reuters to hodnotí jako hrozbu, že vojsko zasáhne, budou-li vládní odpůrci v protestu pokračovat. [celá zpráva]

Stoupenci vlády rozpoutali šarvátky

Asi 3000 příznivců vlády po prohlášení armády ve středu po poledni vtrhly na káhirské náměstí Tahrír a začaly rozebírat barikády, které tam demonstranti umístili. Část provládních aktivistů zaútočila na demonstranty na koních.

Protivládní demonstranti, kteří na náměstí vztyčili i stany na znamení, že neodejdou, se jim postavili na odpor, jejich počet se odhadoval na počátku střetů na 10 000. Už během hodiny šarvátek utrpělo zranění na 100 lidí. Protivládní demonstranti ukázali televizní stanici Al-Džazíra identifikační karty zabavené útočníkům, které potvrzovaly, že jde o policisty.

Stoupenci vlády vykřikovali slogany namířené proti televizi Al-Džazíra, která o protestech široce informuje a byla egyptským režimem zakázána, nicméně ve své činnosti pokračuje. Terčem brutálního útoku provládní bojůvky se údajně stal reportér televize Al-Arábia.

 Mubarak nechce odejít hned

Mubarak v úterý obměnil vládu a slíbil reformy. O den později potvrdil, že na podzim už kandidovat nebude. [celá zpráva]

To se ale čekalo, ovšem opozice se domnívá, že křeslo hlavy státu je připraveno pro prezidentova syna Gamala. [celá zpráva]

Demonstranti se bouří nejen proti perzekuci politických oponentů, ale i všeobecné chudobě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám