Hlavní obsah

Cestovní kanceláře ruší únorové zájezdy do Egypta

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

České cestovní kanceláře začnou rušit únorové zájezdy do Egypta, čímž zareagovaly na vyhrocující se situaci v zemi. Informoval o tom v pondělí mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura.

Článek

Podle Okamury bude klientům nabídnut jiný alternativní zájezd v jiném termínu podle dohody.

„Uplynulý víkend začala většina hlavní českých cestovních kanceláří nabízet klientům možnost volby mezi tím, zda chtějí nyní do Egypta odletět, nebo si vyberou jinou alternativu. Teď tedy došlo k dalšímu posunu a některé cestovní kanceláře začnou nejbližší zájezdy do Egypta rušit,“ uvedl Okamura.

V egyptských letoviscích se nyní nachází přibližně tisíc českých turistů. Cestovní kanceláře jsou podle Okamury v případě nutnosti v rámci svých kapacitních možností připraveny umožnit těmto klientům předčasný návrat domů. „Nyní probíhají jednání s leteckými společnostmi o těchto možnostech,“ dodal Okamura.

V současnosti létá do Egypta sedm charterových letů s českými zájezdy týdně, a to do Hurgady, Šarm aš-Šajchu, Taby a Marsa Alam.

V Hurghadě se stávkovalo

"Na prvních 14 dní v únoru zájezdy do Egypta rušíme, uvidíme, jak se bude situace nadále vyvíjet," uvedl pro Novinky Daniel Plovajko, mluvčí CK Fischer. Pokud si budou klienti chtít nechat již zaplacenou dovolenou do Egypta, je možno přesunout termín.

"Jako náhradní destinace nabízíme Kanárské ostrovy či Spojené arabské emiráty," dodal Plovajko s tím, že jsou připraveni i na vrácení peněz. Podle mluvčího se zatím nikdo z českých turistů nehodlá předčasně vrátit. "Samozřejmě jsme připraveni řešit i tuto situaci, pokud by šlo o větší počet klientů, tak vypravením speciálu," potvrdil Plovajko.

Podle mluvčího byla v letovisku Hurghada hlášena malá demonstrace. "Rozhodně doporučujeme po setmění neopouštět hotelové prostory," dodal Plovajko.

Zájezdy ruší i CK Alexandria

Pro obdobné opatření se rozhodla i CK Alexandria a s ohledem na bezpečnost klientů ruší zájezdy do Egypta s odlety 6. a 13. února 2011.

„Všechny klienty, kteří mají zakoupený zájezd s odletem v těchto termínech, budeme informovat a nabídneme jim několik možností řešení – změnu termínu zdarma, možnost výběru zájezdu do jiné destinace a případně i vrácení peněz,“ říká Petr Šatný, marketingový ředitel CK Alexandria.

Podle Šatného bude CK Alexandria celou situaci v Egyptě nadále pečlivě sledovat a podle dalšího vývoje se přijmou další případná opatření.

Egypt navštíví ročně 170 000 českých turistů a je sedmou nejpopulárnější zahraniční dovolenkovou destinací.

Káhira je i nadále plná povstalců

V egyptském hlavním městě v pondělí pokračovaly protivládní protesty. Demonstranti tábořili i přes noc na centrálním náměstí Tahrír. Prezidenta Husního Mubáraka vyzvali k odchodu a na armádu apelovali, aby vládu už nepodporovala. Protestující rovněž žádají generální stávku. [celá zpráva]

České ministerstvo zahraničí varuje před cestami do země. Asi tisícovky Čechů v resortech u Rudého moře se nepokoje údajně nedotkly a jsou dále provozovány i letecké spoje, i když nedělní spoj Českých aerolinií na trase Praha–Káhira byl uskutečněn až v pondělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám