Hlavní obsah

V Indickém oceánu se potopila čínská rybářská loď, pohřešuje se 39 členů posádky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Indickém oceánu se potopila čínská rybářská loď, všech 39 členů posádky se pohřešuje, uvedla ve středu agentura AP s odvoláním na čínská státní média. Na palubě podle nich bylo 17 Číňanů, 17 Indonésanů a pět Filipínců. Příčina potopení je neznámá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nikdo z pohřešovaných se zatím nenašel,“ uvedla čínská státní televize CCTV. Čínský prezident Si Ťin-pching podle ní nařídil zahájit pátrací a záchranné operace.

Loď provozovaná společností Penglai Jinglu Fishery se sídlem ve východočínské provincii Šan-tung se potopila v úterý okolo třetí hodiny ranní místního času (pondělí 21:00 SELČ). Na místě neštěstí už pomáhají záchranáři z Austrálie a několika dalších zemí. Peking na pomoc vyslal dvě plavidla.

Čína má podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) největší rybářskou flotilu na světě. V roce 2022 pod tuto asijskou zemi spadalo odhadem na 564 tisíc plavidel. Rybáři s podporou čínských bezpečnostních agentur a širokou sítí podpůrných plavidel na moři zůstávají celé měsíce, nebo dokonce roky, podle agentury AFP ale musí kvůli vyčerpanosti zdrojů hledat stále nová a vzdálenější loviště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám