Hlavní obsah

Hongkongský aktivista Wong půjde na dalších deset měsíců do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Hongkongský bojovník za demokracii Joshua Wong stráví podle čtvrtečního verdiktu soudu dalších deset měsíců ve vězení, protože se loni 4. června účastnil nepovoleného shromáždění, informovala agentura Reuters. Wong a další lidé si tehdy připomínali krvavé potlačení protivládních protestů na pekingském náměstí Tchien-an-men čínskou armádou v roce 1989.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Hongkongský aktivista Joshua Wong

Článek

Čtyřiadvacetiletý Wong si už nyní ve vězení odpykává dva tresty související s masovými demonstracemi za demokracii z roku 2019. K účasti na vzpomínkové akci ze 4. června 2020 se minulý týden přiznal, a tak mu soud trest z původně navrhovaných 15 měsíců snížil na deset měsíců. Portál Hongkong Free Press (HKFP) uvedl, že kromě Wonga soud poslal za mříže na dobu od čtyř do šesti měsíců ještě tři další aktivisty.

Hongkongské aktivisty poslali do vězení za demonstraci před policejním sídlem

Svět

Zatímco pevninská Čína jakékoli připomínky zásahu bezpečnostních sil ze 4. června 1989 proti demonstrantům znemožňuje, v Hongkongu a na Tchaj-wanu se pravidelně konají. V Hongkongu byla připomínka loni zakázána poprvé, údajně v obavách z šíření koronaviru. Hongkong byl přitom tehdy zasažen pandemií nemoci covid-19 minimálně. Letos úřady shromáždění kvůli koronaviru zakázaly znovu, napsal HKFP.

Hongkongský aktivista nesmí kandidovat ve volbách

Svět

Čínská armáda poslala v noci na 4. června 1989 tanky proti demonstrantům, kteří několik týdnů v centru Pekingu požadovali při protestních akcích demokratické reformy. Zahynuly stovky, možná tisíce studentů i dalších občanů. Úřady následně po celé zemi pozatýkaly více než 1600 lidí, které podezíraly ze zločinů spojených s demonstracemi. O demonstracích se však dosud nepíše v žádných čínských učebnicích a toto téma je v Číně nadále tabuizováno.

S tanky proti vlastním lidem: Třicet let od masakru na náměstí Nebeského klidu

Historie

Reklama

Výběr článků

Načítám