Hlavní obsah

V Číně soudí bojovníka proti korupci za narušování veřejného pořádku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Přední čínský obhájce lidských práv a bojovník proti korupci Sü Č´- jung stanul ve středu v Pekingu před soudem, kde čelí obvinění, že „shromažďoval davy za účelem narušení veřejného pořádku“. Zorganizoval několik menších protestů proti korupci a za větší rovnost v přístupu ke vzdělání či za zveřejnění platů vysokých činitelů. Hrozí mu až pět let za mřížemi.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Policisté odvádějí do soudní síně příznivce bojovníka proti korupci Süa Č´-junga

Článek

Soud čeká také sedm členů Süovy neformální skupiny nazvané Nové občanské hnutí. Jejich řízení mají být zahájena ve čtvrtek a v pátek v Pekingu. Političtí a právní experti předpokládají, že budou všichni shledáni vinnými a soud je pošle na několik let do vězení.

Sü byl zatčen v červenci. Jeho obhájce sdělil BBC, že oba považují celý proces za nelegální, a proto budou během něj mlčet. Soud mu zakázal povolat vlastní svědky.

K budově soudu přišlo několik zástupců USA, Evropské unie, Kanady či Austrálie, ale do soudní síně nebyli vpuštěni s odůvodněním, že je příliš malá a cizinci nemají co dělat u procesu proti čínskému občanovi. Číňané, kteří proti procesu protestují, byli zadrženi.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí označil proces za běžný kriminální případ s tím, že Sü byl zatčen v souladu se zákonem.

Čínský prezident Si Ťin-pching čelí kritice, že ač sám hlásá boj proti korupci, nechává stíhat aktivisty, kteří ho vedou také.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám