Hlavní obsah

V Bangkoku vyhlásili prázdniny, aby lidé mohli utéci před povodněmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Thajské úřady vyhlásily ve čtvrtek pětidenní prázdniny, aby obyvatelé hlavního města Bangkoku mohli opustit hlavní město, které ohrožují povodně. Vlaková i autobusová nádraží jsou přeplněná a na silnicích vedoucích z Bangkoku se vytvářejí nekonečné zácpy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záplavy v thajském BangkokuVideo: Reuters

 
Článek

Prázdniny, které začínají ve čtvrtek, byly vyhlášeny v metropoli a v dvaceti provinciích zasažených vodou. Ty leží na nejpostiženějším severu země.

Řeka v metropoli kulminuje

Tři čtvrti na severu hlavního města jsou z devadesáti procent zaplavené a musejí být okamžitě evakuovány. Voda přitom dále stoupá. Valí se do města nejen ze severu, ale také stoupá i při přílivech, který žene vodu od moře zpět. Povodeň na řece Čchao Pchraja protékající metropolí by měla kulminovat o víkendu.

Foto: Bazuki Muhammad , Reuters

Voda u královského paláce v Bangkoku

Nejhorší povodně v zemi za několik desítek let si vyžádaly od poloviny července, kdy přišly monzunové deště, už 366 obětí na životech.

Guvernér Bangkoku Sukhumbhand Paribatra hovořil velmi otevřeně: „Je to poprvé, co používám slovo evakuace, je to poprvé, co vás žádám, abyste odešli.“

Odjezd je ale komplikovaný. Už před prohlášením guvernéra se na místo v autobusu čekalo několik hodin

Strach z vody

Strach z povodní zesílil v Bangkoku poté, co premiérka Jinglak Šinavatrová varovala, že některé části hlavního města se mohou ocitnout pod vodou až na celý měsíc.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Zaplavené letiště v Bangkoku

„Po posouzení situace odhadujeme, že záplavová voda zůstane v Bangkoku dva týdny až měsíc, než odteče do moře," řekla Šinavatrová novinářům. "Situace v hlavním městě by nicméně neměla být tak vážná jako v jiných částech země. Neměli bychom tu čelit vodě do výšky dvou nebo tří metrů, která by tu zůstala dva až tři měsíce, jak je to v jiných provinciích," dodala na útěchu.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Zaplavené centrum Bangkoku

V projevu k národu, který thajská televize odvysílala v úterý večer, premiérka řekla, že centrum Bangkoku by voda mohla zaplavit až do výšky 1,5 metru, pokud protipovodňové bariéry povolí.

Gigantické záplavy

Povodně zatím postihly 2,5 miliónu obyvatel. Více než 113 000 z nich se muselo uchýlit do nouzových středisek. Na 720 000 lidí bylo nuceno vyhledat lékařskou pomoc.

Záplavy ovlivnily i turistický průmysl, který patří mezi hlavní zdroje příjmů v zemi. Ministerstvo turistického ruchu už oznámilo, že počet zahraničních návštěvníků v zemi bude letos o půl miliónu až milion nižší než předpokládaných 19 miliónů.

A velké škody utrpěl i průmysl, stovky podniků stojí a mnohé jsou pod vodou.

Foto: Bazuki Muhammad , Reuters

Poničený most na řece Čchao Pchraja

České ministerstvo zahraničních věcí ve čtvrtek schválilo pomoc pro oběti záplav v Thajsku ve výši 2,5 miliónu korun. Humanitární pomoc bude poskytnuta prostřednictvím Thajského červeného kříže.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám