Hlavní obsah

V Austrálii našli ostatky dívky. Britové řeší, zda jde o zmizelou Madeleine

Aktualizováno

Australská policie našla v kufru tělo světlovlasé dvou až čtyřleté dívky, která měřila asi 90 centimetrů a mohla zemřít až před osmi roky. Nález vyvolal spekulace, zda nejde o britskou holčičku Madeleine McCannovou, která beze stopy zmizela na rodinné dovolené v Portugalsku v roce 2007. Britská policie již v souvislosti s nálezem kontaktovala australské úřady, napsal zpravodajský server BBC News.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Australská policie našla v kufru u dálnice ostatky dvou až čtyřleté dívkyVideo: Reuters

 
Článek

V kufru byla vedle pozůstatků dítěte také krátká sukýnka a deka, sdělila policie v Jižní Austrálii. Podle ní ale "neexistují žádné důkazy" naznačující, že by mrtvá byla McCannová.

"V tuto chvíli nejsou žádné důkazy, že by toto dítě bylo Madeleine McCannová... Naznačovat nyní něco takového by bylo čirou spekulací určenou pouze k přilákání pozornosti," řekl policejní komisař státu Jižní Austrálie Grant Stevens.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Andrew Winning, Reuters

Rodiče Madeleine s portrétem dívky, jak by mohla vypadat nyní. Bylo by jí devět let.

"Soustřeďujeme vyšetřování na Jižní Austrálii, ale budeme brát v úvahu jakékoli potenciálně pohřešované dítě. Dokud nezjistíme identitu tohoto dítěte, musíme nechat otevřené všechny možnosti," dodal.

Zřejmě zemřela násilnou smrtí

Detektiv Des Bray uvedl, že dívka s největší pravděpodobností zemřela násilnou smrtí. Podle policie šlo o bělošskou dívku ve věku mezi 2,5 a čtyřmi roky, která měla 17 centimetrů dlouhé blond vlasy a přišla o život v jiné lokalitě, než byly její pozůstatky objeveny.

V kufru byla černá baletní sukénka a podomácku vyrobená prošívaná deka. Kufr někdo odhodil asi před čtyřmi měsíci poblíž dálnice v buši, zhruba dva kilometry od obce Wynarka.

Britská policie, která vyšetřuje zmizení McCannové, kontaktovala po nálezu australské úřady, oznámil Scotland Yard. Loni detektivové z Londýna pomáhali v Portugalsku svým kolegům při pátrání po možných stopách Madeleinina zmizení, nic ale nenašli.

McCannová zmizela v roce 2007

Tříletá Madeleine McCannová se ztratila z apartmánu v turistickém komplexu Praia da Luz v květnu 2007 poté, co ji rodiče večer uložili do postele a odešli na večeři do blízké restaurace. Portugalská policie původně označila za podezřelé rodiče Madeleine, žádná oficiální obvinění proti nim ale nevznesla, a poté případ odložila. McCannovi jakákoliv obvinění vždy ostře odmítali a tvrdili, že dívku někdo unesl.

Případ hlavně v prvních měsících provázela rozsáhlá mediální a informační kampaň. McCannovy podpořila například spisovatelka Joanne Rowlingová, fotbalista David Beckham či tehdejší papež Benedikt XVI.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám