Hlavní obsah

V Afghánistánu je nejvíce spojeneckých vojáků od začátku bojů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Mezinárodní síly (ISAF) již v Afghánistánu mají 120 000 mužů, nejvíce od začátku tamního konfliktu v roce 2001. Informovalo o tom ve středu americké ministerstvo obrany. Ještě v únoru jich přitom bylo asi 85 000.

Foto: Profimedia.cz

Vojáci USA v Afghánistánu

Článek

Výrazné navýšení síly spojeneckých vojsk odpovídá nové strategii amerického prezidenta Baracka Obamy. Spojené státy jí chtějí zvrátit nepříznivý vývoj v zemi, kde nabývá na síle povstalecké hnutí Tálibán.

Nejvíce vojáků do ISAF, které tvoří armády 47 zemí, vyslali Američané, a to 78 430. Celkem pak mají v zemi 100 000 jednotek. Dalším nejpočetnějším kontingentem jsou Britové, kteří mají v mezinárodních silách 9 500 mužů. Následují je Němci a Francouzi s 4 590, respektive 3 750 vojáky. Česko má nyní v Afghánistánu kolem 500 příslušníků.

Nejvíce vojáků v současnosti spojenci mají na jihu země, kde jsou povstalci nejsilnější. Celkem je zde nyní 35 000 vojáků. Druhé největší soustředění mezinárodních sil je s 32 000 muži na východě země. Pod tamní velitelství spadají i čeští vojáci umístění v Lógaru.

Reklama

Výběr článků

Načítám