Hlavní obsah

Útočníkovi ze Sydney je 21 let a léčil se na psychiatrii, policie ho znala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Útočníkem, který v úterý bodl 41letou ženu na ulici v Sydney a je podezřelý, že v nedalekém domě zabil mladou ženu, je 21letý Mert Ney Maroyangu, uvedl v úterý list The Sydney Morning Herald. Mladík měl dlouhodobé psychické potíže, uvedla australská policie, která ho znala z minulosti kvůli méně závažným činům. Nyní policisté prověřují, zda muž neutekl z psychiatrické kliniky. Případ nevyšetřují jako teroristický útok, i když podezřelý byl pod vlivem radikální ideologie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržení útočníka v SydneyVideo: Reuters

 
Článek

Komisař Mark Fuller uvedl, že jde o „osamělého aktéra“ s historií plnou psychických problémů. Policii byl znám. „Jeho minulost je ale bezvýznamná ve srovnání se závažností zločinů, jichž se dopustil nyní,“ dodal Fuller.

Podle police zřejmě šlo o akutní projev psychických potíží. Policisté nyní prověřují, zda útočník neutekl z blázince. Ještě před pár dny byl údajně hospitalizován.

Fuller uvedl, že útoky nožem nejsou zatím vyšetřovány jako teroristický čin, i když se to může změnit. „Informace, které o něm byly nalezeny, by mohly naznačovat, že vyznával ideologii vztahující se k terorismu, ale neměl žádné jasné vazby na teroristické organizace,“ řekl komisař.

Na USB disku podezřelého byly informace o masových vraždách a útocích na Novém Zélandu a v Severní Americe, které si vyžádaly desítky obětí.

Muž zaútočil kolem 14. hodiny odpoledne (6:00 ráno SELČ). Mával kolem sebe nožem, křičel „Allahu akbar” nebo vyzýval, aby ho zastřelili.

Fuller uvedl, že policie nejdříve reagovala na telefonáty o muži v masce s nožem, který ohrožuje lidi. O šest minut později bodl do zad 41letou ženu. Veřejnost ho pak zadržela do příjezdu policie. O třicet minut později byla v nedalekém domě objevena mrtvola 21leté ženy.

„Všechny informace, které máme, by mohly spojit oba tyto zločiny,“ řekl podle stanice BBC policejní komisař. Podle australského listu The Sydney Morning Herald pachatel 21letou ženu znal. Mělo jít o sexuální pracovnici.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Policisté před domem v Sydney, kde byla nalezena mrtvá žena

Reklama

Výběr článků

Načítám