Hlavní obsah

Lidé v Sydney zadrželi útočníka, který pobodal ženu a křičel Alláh je veliký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney
Aktualizováno

Občané na ulici v australském Sydney zadrželi v úterý muže, který pobodal ženu a snažil se zaútočit i na další lidi. Drželi ho do příjezdu policie. S odvoláním na svědky události o tom informovala agentura AFP. Muž, který křičel Alláh je veliký, okolo sebe divoce mával nožem. Podle policie zabil i ženu v nedalekém domě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržení útočníka v SydneyVideo: Reuters

 
Článek

Muž zaútočil kolem 14. hodiny odpoledne (6:00 ráno SELČ). Křičel „Allahu akbar” a „Zastřelte mě, střeltě mě do zk...ené hlavy, chci chcípnout”. Jednu ženu podle policie bodl do zad. Musela být převezena do nemocnice. Lékaři uvedli, že je ve stabilizovaném stavu.

Svědkyně řekla, že muž měl velký kuchyňský nůž a pronásledoval s ním lidi v obchodní čtvrti města. „Pustilo se za ním pět nebo šest lidí a snažili se ho zadržet.“

Japonka Aja Jamadová, která byla v autě, dodala pro BBC: „Ten chlapík měl krev na triku, křičel, měl nůž v ruce a vyskočil na auto před námi.”

Foto: Stringer, Reuters

Útočník v Sydney pobodal ženu.

Útočník skočil na auto, zatímco se ho jeden z lidí pokoušel zastavit s pomocí židle. Řidič mercedesu, na jehož vůz vyskočil, uvedl: „Chlapík skočil zepředu na auto, na kapotu. Dostal se až na střechu. Na chvíli jsem ztuhl a pak jsem prudce zrychlil, takže mohl spadnout. Neměl vůbec strach. Pro lidi v Sydney to byl děsivý moment.“

Když se auto začalo rozjíždět, agresor seskočil a lidé ho dál pronásledovali. Nakonec ho srazili na zem a drželi ho pomocí židle a plastové bedny.

„Podařilo se jim ho chytit a přemoci,” řekla svědkyně. Policisté ho pak zatkli a skončil ve vazbě, uvedl policista Gavin Wood, podle něhož muž útočil sám. „Nevíme, jaký měl motiv,” sdělil Wood s tím, že šlo o nevyprovokovaný útok.

Muž není na seznamu lidí podezřelých z terorismu. Muž je podle policie spojován i s vraždou ženy, jejíž tělo bylo nalezeno v 15:15 v nedalekém domě. Policie uvedla, že je „víc míst činu” a muž se „pokoušel pobodat více lidí”.

Wood vyzdvihl lidi, kteří pomohli útočníka zadržet: „Chci ocenit ty členy veřejnosti, kteří se zapojili. Byli to nesporně odvážní lidé. Jsou to hrdinové.“ Mezi zasahujícími byli i dva Britové, bratři Paul a Luke O´Shaughnessiové z Manchesteru, uvedl list The Guardian.

Hrdinství občanů ocenil na Twitteru i australský premiér Scott Morrison.

Foto: Dean Lewins, ČTK/AP

Pobodanou ženu v Sydney převážejí záchranáři do nemocnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám