Hlavní obsah

USA zveřejnily jména vězňů v Bagrámu

– Washington
Novinky, rei

Spojené státy zveřejnily seznam jmen 645 lidí zadržovaných ve věznici na letecké základně Bagrám poblíž afghánského hlavního města Kábul. Tento bezprecedentní krok musely učinit po prohraném soudu s Americkou unií občanských svobod (ACLU).

Článek

Podle ACLU je zveřejnění jmen průlomovým, ale teprve prvním krokem k větší průhlednosti a odpovědnosti na základně. Unie podle její mluvčí Melissy Goodmanové bude dál požadovat zveřejnění podrobností o tom, jak dlouho jsou jednotlivci na základně drženi, a zda byli zadrženi na bojišti v Afghánistánu či jinde.

Seznam se vztahuje k stavu ze září 2009, kdy byla podána žaloba. Americké ministerstvo obrany v pátek rovněž oznámilo, že mezi zadržovanými je „velmi malý počet“ osob mladších 16 let.

Profesor práva na City University v New Yorku Ramzi Kassem označil rozhodnutí soudu za průlomové. Kassem zastupuje Jemence Amina al-Bakrího, který byl do Bagrámu převezen z Thajska. Washingtonský federální soudce rozhodl, že se lidé, kteří byli do Bagrámu dopraveni ze zahraničí, mohou v USA obrátit na soud. Vláda se chce proti rozhodnutí odvolat.

Američané otevřeli věznici Bagrám v prosinci 2001. Loni několik bývalých vězňů řeklo stanici BBC, že tam byli týráni. USA nařčení odmítají.

Reklama

Výběr článků

Načítám