Hlavní obsah

USA nařídily části svých diplomatů odchod z Barmy kvůli násilí pučistů

Washington/Neipyijto

USA v úterý nařídily kvůli nepokojům odjezd z Barmy všem americkým diplomatům, jejichž přítomnost v zemi není nezbytně nutná, informovala dnes agentura Reuters. V Barmě panuje chaos od únorového převratu, kdy armáda svrhla civilní vládu. Při krvavém potlačování následných protestů podle barmské neziskové organizace AAPP zemřelo nejméně 521 lidí z řad civilního obyvatelstva. V sobotu bylo zavražděno při protestech 114 lidí včetně dětí.

Foto: ČTK/AP

Protest v Mandalaji

Článek

Americké ministerstvo zahraničí v prohlášení uvedlo, že poté, co v únoru dovolilo vládním zaměstnancům a jejich rodinám ze země odjet, jim nyní odchod nařizuje. „Bezpečnost vládních zaměstnanců a amerických občanů je největší prioritou ministerstva,” uvedl podle agentury AFP mluvčí resortu zahraničních věcí. Americká ambasáda v Barmě zůstane otevřená a bude i nadále v omezeném režimu poskytovat konzulární služby.

Šéf americké diplomacie Antony Blinken o několik hodin dříve znovu odsoudil násilné potlačování protestů v asijské zemi a vyzval mezinárodní společnosti, aby zvážily přerušení obchodních vztahů s podniky, které podporují barmskou juntu. USA minulý týden uvalily sankce na dva konglomeráty vlastněné barmskou armádou.

Armáda se v Barmě 1. února chopila moci po převratu v den, kdy měl zasednout nově zvolený parlament. Podzimní volby opanovaly nositelka Nobelovy ceny míru Do Aun Schan Su Ťij a její Národní liga pro demokracii . Vedení armády výsledky označilo za zmanipulované a nechalo Su Ťij i řadu jejích stranických kolegů zatknout. Od té doby jsou v Barmě na denním pořádku demonstrace odpůrců převratu, proti nimž tvrdě zasahují bezpečnostní složky.

Převrat v Barmě: Armáda zadržela politiky včetně Su Ťij a chopila se moci

Svět

Nejkrvavějším dnem protestů byla zatím sobota, kdy při nich podle tamních médií zemřelo 114 lidí. Přes 2600 osob bylo v souvislosti s protesty od převratu zadrženo, udává Asociace na pomoc politickým vězňům (AAPP).

Nejkrvavější den od převratu. V Barmě za den zemřelo nejméně 114 lidí, včetně dětí

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám