Hlavní obsah

USA kvůli Číně posilují na Filipínách a vracejí se na Šalamounovy ostrovy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válka na Ukrajině poutá nyní asi největší pozornost veřejnosti, i během ní ale pokračuje soupeření USA a Číny o kontrolu nad indopacifickou oblastí, kam se snaží Čína pronikat. USA proto po 30 letech obnovily velvyslanectví na Šalamounových ostrovech a nově získaly i přístup na další čtyři základny na Filipínách.

Foto: Reuters

Americký ministr obrany Lloyd Austin na Filipínách na základně Camp Aguinaldo ve městě Quezon

Článek

Filipíny slíbily Spojeným státům, že mohou využívat další čtyři základny v zemi. Zesiluje se tak americká přítomnost na souostroví i v oblasti Jihočínského moře, na niž si klade neoprávněné nároky Peking. Jde také o oblast v blízkosti Tchaj-wanu.

Že Filipíny umožní přístup Američanům na další čtyři základny, oznámilo ve čtvrtek filipínské ministerstvo národního obrany, aniž by uvedlo, o které se jedná.

Bezpečnostní kruhy uváděly, že USA měly zájem o základny na ostrově Luzon, který leží nejblíže Thaj-wanu, a také o základnu na Palawanu, odkud je nejblíže ke Spratlyho ostrovům v Jihočínském moři. Ostrovy jsou součástí sporu mezi Filipínami a Čínou, která je využívá, byť na ně nemá právní nárok.

Denny Roy ze střediska East-West v Honolulu v souvislosti s významem základen vysvětlil, že jsou nejblíže dvěma nejdůležitějším ohniskům týkajícím se Číny - Tchaj-wanu a Jihočínskému moři.

„To platí zejména o Luzonu. Zadruhé další místa v oblasti, kde mohou USA předem umístit síly, pomohou zmenšit problém s koncentrací příliš mnoha sil na malém počtu míst,“ poznamenal s odkazem na možné ohrožení útoky čínských raket. Dosud měly USA přístup na pět filipínských základen.

Dohoda byla uzavřena v rámci Smlouvy o rozšířené obranné spolupráci (EDCA) z roku 2014, která umožňuje Spojeným státům přístup na filipínské základny, kde mohou cvičit, mít tam své vybavení a zásoby i budovat a rozšiřovat infrastrukturu, jako jsou ranveje. Američtí vojáci tam však nesmějí být trvale přítomni. Aktuální dohoda zabezpečuje oblast, kde nebyly americké síly přítomné v dostatečné míře, poté co Filipíny v roce 1991 odmítly ratifikovat novou dohodu o dalším nasazení amerických sil.

Filipínské ministerstvo národní obrany uvedlo: „Filipínsko-americká aliance obstála ve zkoušce času a zůstává železně pevná.“ Manila také umožní Washingtonu investovat 82 milionů dolarů na vylepšení infrastruktury na pěti už využívaných základnách, což uvádí i americké ministerstvo obrany.

Návrat na Šalamounovy ostrovy

Velvyslanectví USA se na Šalamounovy ostrovy vrací po 30 letech. Funguje tam od 27. ledna, oznámil americký ministr zahraničí Anthony Blinken.

„Loni v únoru jsem oznámil, že by Spojené státy chtěly zřídit velvyslanectví na Šalamounových ostrovech. Nyní se stal tento závazek realitou,“ řekl.

Otevřením velvyslanectví, které se zavřelo v roce 1993, reagují USA na to, že loni Šalamounovy ostrovy a Čína uzavřely bezpečnostní smlouvu.

V září americký prezident Joe Biden pozval 14 vůdců pacifických vůdců, aby jim slíbil pomoc, aby je ekonomicky neovládala Čína. Dohodu podepsal i premiér Šalamounových ostrovů.

V pondělí Kiribati uvedlo, že by se opět mohlo připojit k fóru Pacifických ostrovů kvůli sporům o rozložení moci ve fóru. Kiribati i Šalamounovy ostrovy v roce 2019 začaly uznávat ČLR jako zástupce Číny místo Tchaj-wanu.

Kiribati opouští Pacifické ostrovní fórum. Po nátlaku Číny, zní z opozice

Svět

Suverenita má své meze. USA Šalomounovým ostrovům rozmlouvají pakt s Čínou

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám