Hlavní obsah

Kiribati opouští Pacifické ostrovní fórum. Po nátlaku Číny, zní z opozice

– Tarawa

Kiribati se po Šalomounových ostrovech stává dalším státem, který Čína používá při své mocenské expanzi do Pacifiku. Tento ostrovní stát oznámil těsně před zasedáním Pacifického ostrovního fóra (PIF), že je opouští. Podle kiribatské opozice to udělala vláda pod tlakem Číny.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Čínská letadlová loď Liao-ning

Článek

Bývalá diplomatka a opoziční poslankyně Tessie Lambournová uvedla, že důvody k odchodu, které uvedl kiribatský prezident Taneti Maamau, jsou jen výmluvami a rozhodnutí je výsledkem tlaku Pekingu. „Jsem přesvědčena, že někdo řekl naší vládě, že nepotřebujeme regionální solidaritu, že nemusíme být součástí pacifické rodiny, že nepotřebujeme Austrálii a Nový Zéland. Řekli nám, že tu jsou pro nás a pomůžou nám se vším, co potřebujeme,“ uvedla s jasnou narážkou na Čínu.

Maamau o víkendu vysvětlil, že důvodem k odchodu od PIF je to, že se nedostatečně věnuje Mikronésii. Napětí trvá už rok, protože navzdory dohodě, že vedení bude společně sdíleno Polynésany, Mikronésany a Melanésany, se stal generálním tajemníkem PIF Polynésan.

Čína v úterý popřela, že by rozhodnutí Kiribati nějak ovlivnila. „Četli jsme zprávy médií, že odchod Kiribati z PIF může mít něco do činění s Čínou. Tyto zprávy jsou zcela nepodložené. Po léta Čína a PIF spolupracují. Rád bych zdůraznil, že se Čína nevměšuje do záležitostí pacifických ostrovních zemí,“ uvedl čínský ministr zahraničí Wang Wen-pin.

Čína však už loni vypracovala plán modernizace letiště na Kiribati, tvrdí, že jde o ryze civilní projekt.

Číňané pronikají do Pacifiku, chtějí modernizovat letiště na Kiribati

Svět

Peking také uzavřel bezpečnostní smlouvu se Šalomounovými ostrovy a může využívat tamní přístavy i pro své válečné lodě.

Čína se snaží rozšířit svou moc v Pacifiku, ukazují uniklé dokumenty

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám