Hlavní obsah

Nebudeme Ukrajině vstup do NATO usnadňovat. Musí splnit všechny podmínky, řekl Biden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina podle amerického prezidenta Joea Bidena ani přes nynější ruskou agresi nemůže počítat s tím, že by její začleňování do Severoatlantické aliance (NATO) probíhalo podle zrychleného či jinak zjednodušeného scénáře, jak to navrhovaly některé evropské země.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP
Článek

Biden to prohlásil v sobotu před odletem do Filadelfie na mítink, jímž zahajoval kampaň za své znovuzvolení v roce 2024. „Ukrajina vstoupí a může vstoupit do NATO, ale nebude to automatické. Musí splňovat stejné standardy. Takže jim to nebudu usnadňovat,“ řekl podle listu USA Today, přičemž vyjádřil obavy ohledně korupce na Ukrajině.

Narážel zřejmě na obvyklou cestovní mapu (MAP), kterou musejí všichni uchazeči o členství v NATO projít. Ta zahrnuje splnění řady podmínek pro přijetí, zejména uskutečnění demokratických reforem a naplnění určitých vojenských standardů.

Prohlášení šéfa Bílého domu přišlo několik týdnů před summitem NATO, který se uskuteční 11. a 12. července v litevském Vilniusu.

Vznikne Rada NATO–Ukrajina

Některé země Aliance z východní Evropy přišly s návrhem, aby Kyjev získal snazší plán pro začleňování do NATO. Klíčoví spojenci jako USA nebo Německo ale zatím nechtějí jít nad rámec vágního příslibu z roku 2014, že Ukrajina „jednoho dne“ do Aliance vstoupí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj doufal, že by nadcházející summit NATO mohl oficiálně vyslovit pozvání Kyjeva do Aliance. Její generální tajemník Jens Stoltenberg ale prohlásil, že se o této otázce ve Vilniusu jednat nebude.

Ujistil nicméně, že země NATO budou hledat způsob, jak Ukrajinu k Alianci přiblížit. Počítá se například s vytvořením Rady NATO–Ukrajina, která by se měla poprvé sejít právě v litevské metropoli za účasti Zelenského.

Polský Sejm v rezoluci podpořil přijetí Ukrajiny do NATO

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám