Hlavní obsah

Udobřete se s Čínou, jinak u vás zavřeme fabriky, tlačí Němci na Litvu

Vilnius

Německo-baltská hospodářská komora vyzvala litevskou vládu k obnovení vztahů s Čínou, které se výrazně zhoršily poté, co byla ve Vilniusu otevřena diplomatická kancelář Tchaj-wanu. Čína následně zamezila Litvě vstup na svůj obchodní trh, na což teď doplácí němečtí investoři, kteří v Litvě zřejmě budou muset uzavírat své továrny. Informovaly o tom litevské weby.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V započatých projektech nelze pokračovat, protože potřebné komponenty již nejsou z Číny k dispozici. Díly pro výrobu již není možné dovážet a hotové výrobky z Litvy naopak nelze do Číny dodávat,“ uvedli v dopise určeném litevské vládě představitelé Německo-baltské hospodářské komory Kęstutis Bagdonavičius a Florian Schroder, kteří zároveň varují před zavíráním závodů.

Výrobní továrny mají v okolí litevského Kaunasu například společnosti Hella či Continental, které se zabývají výrobou součástí v automobilovém průmyslu. Do problémů se dostaly také společnosti v odvětví substrátů, laserů nebo dalších high-tech odvětvích.

Jak na obchodní zastrašování států EU ze strany Číny? Brusel navrhl sankční systém

Zahraniční

„Jménem všech našich členů vyjadřujeme naději, že bude urychleně nalezen konstruktivní způsob obnovení litevsko-čínských hospodářských vztahů,“ píše se nadále v dopise.

Státní podpora nestačí

Litevská vláda už řešila možnost státní podpory podnikům, které zastavení obchodů s Čínou pocítí. Podle hospodářské komory ale ani tyto peníze zásadní problém nevyřeší, protože neobnoví původní obchodní model, a nevyřeší ani narušení dodavatelského řetězce či otázku vývozu do Číny.

Německo je čtvrtým největším investorem v Litvě, jeho přímé investice dosahují 1,45 miliardy eur (36,3 miliardy korun).

Litva stáhla z Číny všechny své diplomaty

Evropa

Německo-baltská hospodářská komora vyjádřila naději, že se do sporu zapojí orgány Evropské unie, které by na Čínu mohly zatlačit, aby neporušovala obchodní pravidla, jež je povinna dodržovat v rámci Světové obchodní organizace.

O významu společné evropské reakce hovořil také litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis. „V dopise, který jsme obdrželi, čteme silnou podporu pro nás, ale také potřebu, aby Evropa měla odstrašující nástroje, aby přesně takové kroky nebyly v budoucnu podniknuty proti jiným zemím,“ řekl ministr po jednání s prezidentem Gitanasem Nausėdou.

Německá hospodářská komora má v zahraničí několik desítek poboček, které radí a podporují německé společnosti a snaží se jim pomoci s expanzí zahraničního byznysu. Komora je podporována německým federálním ministerstvem pro hospodářství a klimatická opatření.

Čína blokuje vše, co je z Litvy

Obchodní vztahy Číny a Litvy se dramaticky zhoršily poté, co byla v listopadu ve Vilniusu otevřena diplomatická kancelář Tchaj-wanu. Ten Čína považuje za svou součást, takže jednání za svými zády považuje za nepřijatelné. V reakci odepřela litevským vývozcům přístup na čínský trh, na který teď Litva nemůže dovážet ani z něj vyvážet zboží.

Čína trestá Litvu za podporu Tchaj-wanu. Bude další na řadě Česko?

Zahraniční

Čína dokonce blokuje import zboží i z dalších zemí, pokud náklad obsahuje jakékoli součástky z Litvy. Hlavní komisař Bruselu pro obchod Valdis Dombrovskis vyjádřil obavy z posledního vývoje situace.

„Počet zablokovaného zboží roste každým dnem. Jedná se o různé druhy zásilek, od malých po velké, a vzhledem k obrovskému objemu každodenního obchodu mezi EU a Čínou toto číslo rychle roste,“ uvedl Dombrovskis pro Die Welt.

Litva v reakci na politicky motivovaný nátlak stáhla z Pekingu všechny své diplomaty. Oficiálně z obav o jejich bezpečnost. „Cíl Číny je zřejmý: pohrozit ostatním státům EU, aby nešly litevským příkladem a nevytvářely diplomatické vztahy s Tchaj-wanem,“ uvedl bývalý litevský premiér a současný europoslanec Andrius Kubilius.

Evropská unie zatím nepřišla na to, jak se účinně do celé situace vložit. Navržený sankční systém, který by sedmadvacítce usnadnil zavádění cel a odvetných opatření vůči zemím, jež samy omezují dovoz zboží z EU, narazil na odpor už v rámci EU. Brusel by podle některých států získal příliš velké pravomoci.

Způsob myšlení EU se tak podle serveru Politico příliš nezměnil. Situaci nechává řešit komisaře pro obchod a čeká na postoj Světové obchodní organizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám